Volledig scherm
PREMIUM
Renate Wennemars © Marco de Swart

Docenten, zet ouders in!

ColumnRenate Wennemars schrijft elke week over wat haar bezighoudt. Ze vervangt Nynke de Jong tijdens haar zwangerschapsverlof.

Quote

Als wij jou zien, zie jij ons dan ook?

Je begon zo mooi. Vol vuur en met passie. Je zou ze verder helpen in het leven. Met humor, maar ook streng en rechtvaardig. Een verantwoordelijke baan, want het ging tenslotte om de toekomst. Hun toekomst en die van onze maatschappij. Mooi dat je daar dan zo’n bijdrage aan kon leveren. Misschien had je zelfs eerst nog een andere baan, maar miste je zingeving. En dus ging je het onderwijs in: lesgeven op een middelbare school. Het zou niet eenvoudig zijn, dat wist je wel. Want pubers, dat is een hoofdstuk apart. Die zet je niet zomaar naar je hand. Je had er zin in.

Had. Nu moet je vaak zin máken. Het blijkt een bijna onmenselijke taak. Over taken gesproken. Het barst er van. Taakjes náást het onderwijs waar het je in eerste instantie om ging. Gewoon de hele dag voor de klas is er niet meer bij. Of je lessen goed voorbereiden. Iets nieuws verzinnen. Je moet dingen vastleggen, schema’s of roosters maken, verantwoording afleggen. En wat je juist wil, is vertrouwen. Vertrouwen in jou, in je intenties en je vaardigheden. Want net als iedereen word je graag gezien en gewaardeerd. Daar ben je mens voor. Maar de scholieren zien je niet. Die hebben het druk met zichzelf. En ouders komen alleen als ze wat te zeuren hebben.

Ik kan me zo voorstellen dat je er soms moedeloos van wordt. De kranten staan vol artikelen over hoe slecht het gesteld is met het onderwijs. Dat het niveau zo laag is. Zie dan de motivatie nog maar eens op te brengen. Dan moet je wel een hele fijne directie hebben of een leuke vakgroep. Anders is het maar een eenzaam bestaan.

Maar hé, wij zijn er ook nog! De ouders! Natuurlijk kunnen we de werkdruk niet wegnemen en natuurlijk zit je niet te wachten op intensief en warm contact met alle ouders. Maar we kunnen het wel samen doen. We dragen samen deze verantwoordelijkheid. Zet ouders in! Er zijn ouders met interessante netwerken, ouders met onderwijservaring, ouders die een horde pubers weten te intrigeren. We hoeven er niks voor terug en vragen staat vrij. Wacht niet op Den Haag. Als wij jou zien, zie jij ons dan ook? Want wanneer je met de rug naar elkaar toe gaat staan, weet ik zeker dat er niks verandert.