Volledig scherm
Benaouf A. tijdens een eerder zaak. © ANP

Doelwit Staatsliedenbuurt: wraak erger dan onthoofding Nabil

De emoties liepen woensdag hoog op tijdens een zitting in de zwaarbeveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Benaouf A., het beoogde doelwit van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt van eind 2012, stond oog in oog met de schutters.

Quote

Ik ken die pannenkoek niet eens!

Anouar B.

Benaouf A. herhaalde bij het begin van het getuigenverhoor wat hij vorige maand al tegen een recherchechef had gezegd: hij laat de familie van rivaal Anouar B. 'uitroeien' op een manier waarbij de recente onthoofding van Nabil Amzieb 'verbleekt' als zijn familie wat overkomt. Dat is een reactie op de dreigementen die Benaouf A. ontving op zijn getuigenis woensdag. 

B. moest daar volgens Het Parool tijdens de zitting cynisch om glimlachen. ,,Hij is wel aan het lachen, maar ik meen het'', zei Benaouf A. ,,Hij loopt me gewoon hier te bedreigen." Anouar B.: ,,Ik ken die pannenkoek niet eens!'' Benaouf A.: ,,Ik laat je zien wie hier een pannenkoek is.''

Celstraffen
Anouar B. heeft net als Adil A., die eveneens aanwezig is in de bunker, van de rechtbank een levenslange celstraf  gekregen vanwege de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Daarbij kwamen twee mannen om, maar Benaouf A., het beoogde doelwit, wist te ontkomen. Ook hij zit momenteel in de cel vanwege het medeplegen van de moord op de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh (34). Deze spraakmakende liquidatie werd op 18 oktober 2012 uitgevoerd voor een hotel in Antwerpen.

Benaouf A. moest woensdag verschillende keren tot de orde worden geroepen door de rechter. Hem werd opgedragen niet naar de verdachten te kijken, maar naar het hof of de advocaten. Desondanks ging het uitwisselen van blikken gewoon door. Bovendien verklaarde hij op de bewuste avond Anouar B. te hebben herkend. Die zat volgens hem op de bijrijdersstoel van de auto van waaruit hij onder vuur werd genomen.