Volledig scherm
© Thinkstock

Eindhoven kan geen camera inzetten bij bijstandsfraude

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven mag geen verborgen camera's inzetten om bijstandsfraude aan te tonen. Het gebruik hiervan door een gemeente is ontoelaatbaar, en bewijzen die zo worden verkregen zijn onrechtmatig.

Dat heeft het hoogste rechtsorgaan op dit gebied, de Centrale Raad van Beroep (CRvB), eind september bepaald in een uitspraak over een fraudeur in Diemen. Deze jurisprudentie betekent een streep door het plan van de Eindhovense wethouder Staf Depla (PvdA, werk en bijstand). Hij wil begin komend jaar een camerawagen inzetten om verdachten van bijstandsfraude heimelijk te filmen.

Illegaal
Helmond kent de jurisprudentie, en zal daarom in de nabije toekomst geen camera's inzetten. 'Voorheen keurde de CRvB het gebruik goed, maar uit de laatste jurisprudentie blijkt dat de CRvB geen grondslag meer ziet in het bestuursrecht voor de inzet van camera’s', aldus VVD-wethouder Jos van Bree. De inzet van camera's is daarmee op dit moment illegaal. 'In het land wordt gelobbyd om de wetgeving aan te passen om de inzet van camera’s weer te legaliseren. Tot het moment dat hier duidelijkheid over is zullen wij niet met voorstellen komen om camera’s te gaan gebruiken.'

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.