Volledig scherm
Een elektrische ophaalwagen van Cure in de Eindhovense binnenstad. Foto Kees Martens

Eindhoven loopt risico van 50 miljoen euro met enzymenfabriek Cure

EINDHOVEN - Als de enzymenfabriek die afvalverwerker Cure wil bouwen in Acht-Noord een flop wordt, kan dat de gemeente Eindhoven een strop opleveren van maar liefst 50 miljoen euro. Dat blijkt uit het businessplan dat het Eindhovense college van B en W - voorzien van een positief advies - ter beslissing aan de gemeenteraad voorlegt.

De bouw van de verwerkingsinstallatie voor 'natte nascheiding' van afval vergt een investering van waarschijnlijk 85 miljoen euro. 12 miljoen euro daarvan neemt Cure voor zijn rekening. Het resterende bedrag - 73 miljoen euro - moet worden geleend. Voor die lening staan de drie gemeenten garant die hun afvalverwerking in handen van Cure gelegd hebben: Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop/Mierlo.

Eindhoven neemt het leeuwendeel van die bankgarantie voor zijn rekening: 67 procent, oftewel 49 miljoen euro. Valkenswaard staat garant voor 17 procent - 12,4 miljoen euro - en Geldrop/Mierlo met 16 procent voor 11,7 miljoen euro. In het businessplan worden die bedragen overigens niet genoemd, alleen de percentages.

Knoop doorhakken
Of het plan voor de bouw van de afvalverwerkingsinstallatie wel doorgaat, is vooralsnog onzeker: op 1 juli volgend jaar wordt de knoop definitief doorgehakt. Een van de voorwaarden is dat de verwerkingscapaciteit van de fabriek, 120.000 ton per jaar, volledig benut wordt. De drie Cure-gemeenten leveren daar de helft van aan. Voor de resterende 60.000 ton wordt nog gepraat met enkele andere gemeenten, waaronder Helmond.

Door de gemeenteraden van Valkenswaard in Geldrop/Mierlo wordt inmiddels terughoudend gereageerd op de plannen.

Uitgesteld
De raad van Geldrop/Mierlo besloot dinsdagavond op het laatste moment een besluit over de bouw van de fabriek uit te stellen. In Valkenswaard heeft het college van B en W voorgesteld hetzelfde te doen. De gemeenteraad besluit daar donderdagavond over. Directe aanleiding voor dit uitstel is verwarring over de exacte kosten van de verwerkingsinstallatie. Aanvankelijk werden die op 62 miljoen geraamd, daarna op 77 miljoen en inmiddels op 85 miljoen euro.

Anderzijds vragen verschillende fracties zich af of de overheid zich wel als 'durfkapitalist' moet opstellen in dit dossier en dat niet aan de markt moet overlaten.

Doel van de nieuwe installatie is de hoeveelheid restafval aanzienlijk terug te brengen door gebruik te maken van enzymen, van 53 procent naar straks 24 procent.

In Eindhoven staat het voorstel dinsdag op de agenda. Woensdag werd overigens bekendgemaakt dat het Cure-plan de komende twaalf jaar kan rekenen op een jaarlijkse Rijkssubsidie van 4,3 miljoen euro in het kader van de Stimulering Duurzame Energieproductie.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement