Volledig scherm
ANP

En nu is het officieel: Brainport = mainport

EINDHOVEN - Ze kunnen voortaan in een adem worden genoemd: Schiphol, de haven van Rottterdam en Brainport Eindhoven: volgens het kabinet zijn dat de drie Nederlandse mainports. Ook minister Henk Kamp erkent Brainport Eindhoven nu als mainport.

Het kabinet neemt de moties daarover van de Tweede Kamer namelijk over. Het erkent Brainport Eindhoven, naast de haven van Rotterdam en Schiphol als derde 'economisch kerngebied van nationale betekenis'. Dat schrijft Kamp (VVD) van Economische Zaken in een gisteren verstuurde brief aan de Kamer. Daarmee bevestigt de minister nu schriftelijk wat hij en ook minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur eind oktober, begin november min of meer al zeiden in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer droeg minister Kamp op voorstel van het CDA toen op Brainport dezelfde status te geven als de beide andere mainports. Reden: het grote belang dat de Brainport-regio voor de Nederlandse economie heeft. In de debatten daarover hadden zowel Kamp als Schultz van Haegen nog tegengesputterd. Volgens Kamp is een mainport – een doorvoerhaven van goederen en/of personen – in essentie heel iets anders dan Brainport, een broedplaats voor innovatieve en hoogwaardige maakindustrie. Schultz van Haegen zei toen in de Kamer dat 'al haar kinderen mij even lief zijn, of ze nu mainport zijn of niet'.

Met de Kamerbrief maakt het kabinet nu een einde aan eventuele twijfel over de status van Brainport. Alle Brainport-moties worden overgenomen en uitgevoerd.

Samen met de regio wordt door Kamp inmiddels al gewerkt aan een actieagenda – een verlanglijstje. Daarop komt te staan wat Brainport nodig heeft op het gebied van voorzieningen, research & development en infrastructuur. daarbij valt te denken aan betere spoorverbindingen met Düsseldorf en Aachen, en verbetering van de snelwegen A67 en A58.

.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement