Volledig scherm
Age Opdam bij de Genneper Hoeve in Eindhoven. foto Kees Martens/fotomeulenhof

Even geen eieren rapen op Genneper Hoeve in Eindhoven vanwege vogelgriep

EINDHOVEN - Vanwege het vogelgriepvirus heeft de Genneper Hoeve in Eindhoven, net als de grote pluimveebedrijven, de kippenrennen tot verboden gebied voor het publiek verklaard.

"Het is voorlopig niet mogelijk eieren te rapen", zegt boer Age Opdam. "Onze 600 kippen zijn opgehokt. En we hebben dit deel van de boerderij afgesloten."

Begrip
Sinds afgelopen weekeinde, toen in de Noordoostpolder zo'n 200.000 eenden geruimd moesten worden, geldt dat er geen bezoek meer toegestaan is bij pluimveehouderijen in het land. Dit zogeheten erfverbod stuit op begrip bij de pluimveehouders. "Dan maar even geen bezoek", zegt Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders nuchter.

Twan Engelen uit Someren zegt dat hij tien jaar geleden niet voor niets heeft besloten zijn 300.000 kippen over meerdere locaties in Zuid-Nederland te verdelen. "Dat doen we om het risico op bijvoorbeeld besmetting te spreiden", zegt hij.

"Het bestrijden van ratten en muizen is belangrijk, ze kunnen tenslotte het virus binnenbrengen. Maar we doen het nu zelf. We willen geen extra risico op 'insleep' van het griepvirus lopen."