Volledig scherm
© René Manders

FlixBus: Alleen Brabant ligt dwars

DEN BOSCH - De weigering door de provincie Noord-Brabant aan FlixBus om zes nieuwe lijndiensten, die onder meer dwars door Brabant voeren, toe te staan, is de Europese busonderneming 'rauw op het dak gevallen'. "Geen enkele provincie doet zo moeilijk als Brabant", stelde Arthur Kamminga van FlixBus.

Kamminga betoogde tijdens een hoorzitting op het Provinciehuis dat de vervoerder al meerdere lijnen door Nederland aanbiedt, die verschillende concessiegebieden van openbaar vervoersmaatschappijen doorkruisen. Andere provincies gaven de door FlixBus gewenste ontheffing van het verbod om zonder concessie openbaar vervoer te verzorgen, wél. "Alleen Noord-Brabant ligt dwars", aldus Kamminga.

Concurrent
Volgens de provincie en busonderneming Hermes zijn de ritten van FlixBus, onder meer vanuit Amsterdam naar Limburg en vanuit Zeeland naar Duitsland -vía onder meer Eindhoven- zwaar concurrerend voor Hermes. FlixBus probeerde dat bezwaar te weerleggen door erop te wijzen dat geen ritten kunnen worden geboekt tussen bijvoorbeeld Eindhoven en Valkenswaard, of -waar Hermes voor vreest- tussen Eindhoven Airport en het centraal station in Eindhoven. "Juist om dit probleem te voorkomen, verkopen we geen tickets tussen twee plaatsen", aldus Kamminga.

Binnenlands vervoer
Centrale vraag tijdens de hoorzitting voor de adviescommissie beroep en bezwaar was: biedt FlixBus binnenlands vervoer aan of juist internationaal lange-afstandsvervoer? Volgens de busonderneming doet zij beide: de lijndiensten zijn immers onderdeel van internationale routes. De concessieverlener ziet dat anders en zegt dat het 'puur' om binnenlands vervoer gaat. De regelgeving vanuit het ministerie is volgens mr. Gijs Verberne van de provincie 'compleet achterhaald'. FlixBus maakt daar volgens hem handig gebruik van.

Financiële gevolgen
Busonderneming Hermes onderstreepte de ingrijpende financiële gevolgen die het toestaan van de zes lijnen voor haar exploitatie zou hebben: "We hebben voor de nieuwe concessie, die zondag van start is gegaan, heel grote investeringen gedaan. Onze positie dreigt te worden uitgehold. FlixBus probeert een heel netwerk in Nederland aan te leggen."

Medio januari brengt de commissie advies uit aan Gedeputeerde Staten.