Ridouan Taghi.
Volledig scherm
Ridouan Taghi. © Politie

Geen pers en publiek bij proces Taghi: ‘Dreiging niet te overzien’

UPDATEPers en publiek mogen volgende week niet naar de rechtszaak tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi en zijn vermeende handlangers. Vanwege de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is besloten de zittingen op 24 en 26 september af te schermen. 

Dat is uniek. Normaal gesproken zijn rechtszittingen altijd openbaar, behalve als er sprake is van minderjarige verdachten. Maar de liquidatie van advocaat Derk Wiersum zet veel op zijn kop. Een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam zegt daarover: ,,Op dit moment speelt een hoeveelheid aan kwesties. De gevoelens van betrokkenen, de beveiliging door de marechaussee.” Voor de rechtbank is op dit moment ‘niet te overzien’ welke acties ondernomen moeten worden om de zitting voor alle partijen goed en veilig te laten verlopen. ,,Maar we hebben wel de wettelijke verplichting het proces doorgang te laten vinden.” 

Daarom is de keus gemaakt pers en publiek te weren. Overigens zegt de woordvoerder dat er op dit moment geen sprake is van concrete aanwijzingen dat de veiligheid in de rechtszaal in het geding zou zijn. Maar zeker nu de zitting in de zaak tegen Taghi  zo kort op de liquidatie volgt, heeft de rechtbank tijd nodig om overzicht te krijgen. 

Begrip 

De Nederlandse Vereniging van journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben er ‘menselijkerwijs begrip’ voor, dat de rechtbank en het Openbaar Ministerie niemand onnodig in gevaar willen brengen. Toch zijn ze het niet eens met de beslissing. ‘We zijn van mening dat juist nu alle partijen moeten uitsralen dat ze op geen enkele wijze willen wijken voor de geëtaleerde dreiging en geweld in deze zaak. Juist in dit soort omstandigheden is het cruciaal om te staan voor de fundamenten van onze democratie.’

De woordvoerder van de rechtbank benadrukt ‘in algemene zin’  dat de openbaarheid van rechtspraak een groot goed is. ,,Dat voelt iedereen, we hebben transparantie zeer hoog in het vaandel staan.” Of de zittingen in deze zaak in de toekomst weer openbaar worden? ,,Daar moeten we goed over na denken.”

Bijzonder

Volgens de Raad voor de Rechtspraak mag een rechter altijd beslissen over te gaan tot beslotenheid, als de orde en veiligheid in het geding zijn als er toeschouwers bij een zaak zijn. Toch gebeurde dat voor zo ver bekend niet bij zulke grote, geruchtmakende strafzaken. ,,Maar het gebeurt wel,”  zegt een woordvoerder. ,,Niet alleen rechtszaken tegen minderjarigen vinden plaats achter gesloten deuren, het kan bijvoorbeeld ook bij eventuele opstootjes die in de rechtszaal kunnen ontstaan.”

Taghi zelf is op het moment voortvluchtig. De zaak tegen hem draait om een reeks liquidaties, die in opdracht van Taghi zouden zijn uitgevoerd. Inclusief Taghi en de eveneens voortvluchtige Said Razzouki staan zestien verdachten in de zaak terecht.

Advocaat

Kroongetuige-advocaat Wiersum werd woensdagmorgen nabij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert op straat doodgeschoten. Het onderzoek naar de moord is in volle gang. Het Openbaar Ministerie heeft eerder deze week gezegd dat het meest waarschijnlijke scenario is dat Wiersum is vermoord omdat hij advocaat was van kroongetuige Nabil B. Vorig jaar werd B.’s onschuldige broer vermoord, kort nadat het OM bekend had gemaakt dat het een deal had gesloten met B. 

Het proces is door de beide schokkende moorden onder grote, niet eerder vertoonde druk komen te staan. De ongrijpbaar lijkende Taghi heeft inmiddels de reputatie van meest gevreesde crimineel. Het proces tegen hem vindt plaats in de extra-beveiligde zaal van de rechtbank op Schiphol. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt pas volgend jaar verwacht.