Volledig scherm
© Cris Sohier

Gemeentebelastingen schieten alle kanten op in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - De vergelijking van de woonlasten in alle gemeenten in Zuidoost-Brabant toont geen echte uitschieters. Deurne (-6,7 procent) en Nuenen (-6,3 procent) scoren het beste. In Reusel-De Mierden (+4,12 procent) zijn ze het duurst uit.

Lastendruk
Een aantal gemeenten maakt nog handig gebruik van de dalende afvalstoffenheffing, door de dalende kosten voor de afvalinzameling, om de onroerende zaakbelasting te verhogen. Zo blijft de totale lastendruk dan toch ongeveer gelijk. Eindhoven, Helmond en Valkenswaard vallen daardoor op. Maar er zijn ook gemeenten die na jaren van bezuinigen en kostenverhogingen nu bewust kiezen voor verlaging van de belastingen, zoals Deurne en Eersel. De meeste anderen houden het op een minimale stijging.

Dat blijkt uit de door het Eindhovens Dagblad gemaakte overzicht van alle lokale belastingen: onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Opvallend is dat de daling van de afvalstoffenheffing op veel plaatsen nog doorzet, zoals in de toppers Nuenen (-61 euro), Deurne (-26 euro) en Valkenswaard (-22 euro), maar ook in Asten, Cranendonck, Eindhoven, Gemert-Bakel, Helmond en Oirschot.

Gemiddelden
De woonlastenvergelijking in de tabel is gemaakt op basis van de waarde van een gemiddelde woning in een gemeente, en vaak ook nog voor meerpersoonshuishoudens. Maar in de dorpen is die gemiddelde woning bijvoorbeeld veel duurder (rond de drie ton) dan in de steden (200.000 of 250.000 euro). Een eigenaar van een woning in de stad van drie of vier ton betaalt dus al snel veel meer dan het bedrag in de tabel.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement