Volledig scherm
DAF museum

Goed jaar voor musea in de regio

EINDHOVEN - Musea in Zuidoost-Brabant deden het goed in 2016. Het DAF Museum in Eindhoven onthaalde Rein-Jan Groot en zijn vrouw Teuny donderdag op feestelijke wijze.

De 50.000ste en 50.001ste bezoekers van het Eindhovense museum. ,,Een grote mijlpaal in de ontwikkeling van onze bezoekersaantallen”, aldus museummanager Joost van den Bosch. In 2000 trok het museum nog 20.000 bezoekers; in de jaren daarna groeide dit aantal richting de 40.000.

Diverse musea in Zuidoost-Brabant hebben een goed jaar achter de rug, blijkt uit de eerste cijfers over 2016. Zo trok het Philips Museum in Eindhoven nog net even wat meer bezoekers dan het DAF Museum: ruim 52.000, een groei van 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor, mede te danken aan het jubileumjaar van Philips.

Procentueel kende ook De Wieger in Deurne een behoorlijke groei. Het museum trok in 2016 ruim duizend bezoekers meer dan het jaar ervoor: van 7.917 naar zo’n 9.000. Opmerkelijk, want het museum was begin van het jaar ook nog vijf weken gesloten vanwege de inrichting van de eerste jubileumtentoonstelling rond het 40-jarig bestaan. Bovendien was De Wieger vanwege bezuinigingen genoodzaakt niet alleen op de maandagen, maar ook op de dinsdagen de deuren te sluiten.

Officiële cijfers van andere kunstmusea - MU artspace, Museum Helmond en Van Abbe – zijn er nog niet, wel is duidelijk dat de laatste twee mee profiteerden van het Jeroen Bosch-jaar, en in het kielzog van de grote Bosch-expo in Het Noordbrabants Museum (421.700 bezoekers) extra publiek trokken.

Lees alles in het ED van vrijdag of in de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement