Volledig scherm
© Hemics/Rens van Mierlo

HandScan Hemics uit Eindhoven maakt pijnlijk onderzoek patiënten met reumatoïde artritis overbodig

EINDHOVEN - Het is een terugkerende kwelling voor patiënten met reumatoïde artritis in handen en polsen: controle van ontstekingen bij de reumatoloog. Dat moet tot nu toe handmatig: de specialist knijpt en voelt en de patiënt moet aangeven hoeveel pijn dat veroorzaakt.

Een uitvinding van het bedrijf Hemics uit Eindhoven, een afsplitsing van Philips, maakt aan dit pijnlijke onderzoek een einde. Het bedrijf ontwikkelde de HandScan, een slim apparaat dat gebruikmaakt van lichtmeting om ontstekingen in handen te meten.

MMC
Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven is het eerste ziekenhuis ter wereld dat dit apparaat in gebruik gaat nemen. Dat gebeurt waarschijnlijk over een of twee weken, zegt reumatoloog Toon Westgeest. Het MMC was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de HandScan. Westgeest heeft nog enkele dagen nodig om de assistenten van de polikliniek wegwijs te maken in het gebruik van het apparaat.

Geen genezing
In Nederland lijden circa honderdduizend mensen aan reumatoïde artritis, zegt Westgeest. Hij benadrukt dat de HandScan geen genezing biedt. Wel verschaft het de reumatoloog informatie die nodig is om de juiste behandeling te kiezen. "Beter meten is beter behandelen. Ontstekingen leiden bij patiënten tot schade. Het is onze taak om schade te voorkomen, zodat de patiënten hun alledaagse dingen kunnen blijven doen."

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement