Volledig scherm
Leonore Belksma uit Heeze vond een ei onder de motorkap. © Leonore Belksma

Help, mijn auto legt opeens een ei!

Het ziet er wat vreemd uit, zo'n kippenei onder je motorkap. Leonore Belksma uit Heeze dacht dan ook dat haar automonteur een geintje met haar had uitgehaald. Zo'n lolbroek bleek de Brabantse garagehouder niet te zijn. Het ei was daar verstopt door een steenmarter. Gevaarlijk of onschuldig?

,,Nog geen drie weken geleden lag er een ei onder mijn motorkap'', vertelt Leonore aan het Eindhovens Dagblad. ,,Ik heb meteen navraag gedaan bij mijn automonteur: 'Mis jij soms een ei?'" Uiteraard dacht ik aan een geintje. ,,Nee hoor'', vertelde hij mij. ,,Dat gebeurt vaker.''

Hij had gelijk. Steenmarters, ook wel stadsmarters genoemd, verstoppen zich wel vaker in motorkappen van auto's. Ook nemen ze daar wel eens wat van hun voedselvoorraad mee naar toe. Steenmarters zijn vleeseters, en eten vooral kikkers, muizen en ratten, aangevuld met vruchten en eieren. Deze stelen ze veelal uit particuliere kippenrennen, zo ook bij Leonore Belksma.

De beheerders van de website desteenmarter.nl weten te vertellen dat de dieren, die zo'n 40 tot 50 centimeter lang kunnen worden, vooral 's nachts actief zijn. Overdag zoeken ze een rustig plekje op, bijvoorbeeld de motorkap van (oudere) auto's, vlieringen van huizen of schuurtjes. 

Steenmarters richten op hun verblijfplaats vaak een hoop schade aan. Als ze onder de motorkap kruipen, zijn ze vooral dol op kabels waar visolie op zit. Ze proberen of ze deze op kunnen eten, en bijten zo met hun scherpe tandjes een hoop kapot. Dit zorgt ervoor dat de auto niet meer start, of dat de elektra niet meer werkt. Met alle gevolgen van dien. 

Als de marter geen schade aanricht, is het dier verder ongevaarlijk en mensenschuw. Wie last heeft van steenmarters in huis of in de auto, moet niet zelf aan de slag gaan om het dier te bestrijden. Het is een beschermde diersoort, en bestrijden mag daarom niet. Verjagen mag wel, maar alleen als daarvoor door de provincie een ontheffing is verleend. 

Voor Leonore uit Heeze viel de schade onder haar motorkap gelukkig mee. Ook haalde zij nog iets positiefs uit het bezoek van het dier, en het cadeautje dat hij onder haar motorkap achterliet. ,,Ik kan nu mijn partner ervan overtuigen dat ik altijd héél voorzichtig rijd. Bewijs geleverd toch? Rijden met een ei onder je motorkap dat niet kapot is gegaan! Wie doet mij dit na?''

Marters leven vooral in het noorden, oosten en een deel van het zuiden van Nederland. Op onderstaande verspreidingskaart is te zien dat ze wel steeds meer richting het midden van Nederland komen. 

Volledig scherm
Het verspreidingsgebied van de marter is vooral geconcentreerd in het noorden en oosten van Nederland. © verspreidingsatlas.nl