Volledig scherm
© Thinkstock

Huizenkopers wijken steeds meer uit naar Helmond, de Peel en de Kempen

EINDHOVEN/HELMOND - De krapte op de woningmarkt in Eindhoven en directe omgeving is zo groot dat woningzoekenden steeds vaker uitwijken naar Helmond, de Peel en de Kempen. In deze 'overloopgebieden' namen de huizenverkopen het afgelopen kwartaal maar liefst 10 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt makelaarsorganisatie NVM.

De woningmarkt binnen de ring in Eindhoven staat onder grote druk, nadert haast het kookpunt, meldt makelaar Pieter van Santvoort van het gelijknamige makelaarskantoor. "Voor een woning in de Schrijversbuurt, het Vonderkwartier en de binnenstad hebben we al gauw dertig gegadigden. Veel woningen worden boven de vraagprijs verkocht."

Volgens Van Santvoort zijn de woningprijzen in de populaire gebieden binnen de Eindhovense ring ondertussen weer terug bij het niveau uit 2008, vlak voordat de economische crisis de woningmarkt jarenlang in een ijzeren greep hield. "Voor sommige huizen zijn de prijzen nóg hoger."

Randgemeenten
Niet alleen in Eindhoven, maar ook in randgemeenten als Son en Breugel en Nuenen is sprake van krapte, meldt Chris van Roon uit Son en Breugel, regionaal voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). "Het aanbod droogt op", constateert Van Roon.

De prijzen lopen ondertussen in heel Zuidoost-Brabant door de schaarste op. "Mensen uit de stad, maar ook Geldrop-Mierlo en Nuenen, komen richting Helmond", zegt makelaar Bas Teeuwen van kantoor Adriaan van den Heuvel uit die stad. "Met name Brandevoort is aantrekkelijk, omdat mensen voor een betaalbare prijs een woning kunnen kopen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement