Volledig scherm
Qua uiterlijk zal het gebouw niet veel gaan verschillen van de eerder gepresenteerde plannen. © HvA

HvA haalt nieuwbouwplan Conradhuis uit de ijskast

Het bestuur van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) wil alsnog zo snel mogelijk een nieuw gebouw realiseren op een braakliggend terrein in de Wibautstraat.

De plannen voor het gebouw, dat het Conradhuis wordt genoemd, werden in 2016 nog afgeblazen, omdat het door dalende studentenaantallen niet nodig bleek. Andere faculteitsgebouwen hadden plek genoeg om alle studenten en medewerkers kwijt te kunnen.

Maar de nieuwbouw blijkt nu toch nodig. Volgens het college van bestuur van de HvA ontstaat er op korte en lange termijn ruimte tekort, onder meer omdat er nieuwe opleidingen bijkomen.

Ook gaat de hogeschool in 2020 de locatie Leeuwenburg bij het Amstelstation verlaten. Er moet daarom gezocht worden naar een nieuw onderkomen voor de faculteit Techniek.

Definitief besluit
Techniek is een ingewikkelde faculteit, zegt een woordvoerder van de HvA, vanwege de laboratoria en zware machines die er nodig zijn. Een gebouw huren is geen optie. Daarom is besloten toch het nieuwe gebouw neer te zetten op het lege stukje grond aan het begin van de Wibautstraat.

Volledig scherm
Het lege stukje grond aan het begin van de Wibautstraat waar het gebouw moet komen. © Daniël Rommens/HvanA

Het bestuur hoopt dat er snel een definitief besluit komt over de nieuwbouw, omdat de techniekstudenten in 2020 een nieuw onderkomen moeten hebben.

De centrale medezeggenschapsraad (CMR) moet nog instemmen. Vermoedelijk gebeurt dat nog voor de zomer. 

Etalage
Het Conradhuis moet de 'etalage' van de Amstelcampus worden. Qua uiterlijk zal het gebouw niet veel gaan verschillen van de eerder gepresenteerde plannen. "De contouren zullen nagenoeg hetzelfde blijven, omdat we al een omgevingsvergunning hebben. Alleen de binnenkant staat nog ter discussie," zegt de woordvoerder. 

Het gebouw zou volgens de oorspronkelijke plannen 85 miljoen euro gaan kosten. Bij de voorbereidingen voor de bouw van het pand is in 2016 al tien miljoen euro geïnvesteerd.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement