Volledig scherm
Kerstbomen inleveren in Geldrop © René Manders

Kerstboom: Van vredesboom tot bodemverbeteraar

EINDHOVEN - Steeds meer afgedankte kerstbomen krijgen een tweede kans. Ze voeden als compost nieuw leven, zorgen voor groene stroom of worden met kluit weer in de volle grond gezet. Slechts een enkeling belandt op de brandstapel.

Nog maar pas geleden straalden de kerstbomen in huis en tuin. Nu worden ze bruut afgetuigd en aan de straat gezet zoals in Helmond. Of ze belanden net als in Eindhoven met bosjes tegelijk in een grote groencontainer. Maar hun dood is niet zinloos. Hun reis nog niet ten einde. Tegenwoordig eindigt menig dennenboom als compost voor nieuw leven. Van vredesboom tot bodemverbeteraar.

En dus worden de dennenbomen tot snippers vermalen en vervolgens tot voeding voor nieuwe planten verwerkt. Op die manier blijft de kringloop gesloten en wordt er geen extra broeikasgas de lucht in geblazen. Maar als ze niet als compost onder de grond eindigden, wacht menig boom de verbrandingsoven. Dan eindigen ze als biomassabrandstof om groene elektriciteit op te wekken. Op de energie uit één kerstboom van vijf kilogram, kan een spaarlamp van 5 Watt bijna een jaar branden (bij gemiddeld vier branduren per dag, red) of er kan een uur warm mee gedoucht worden.

In Zuidoost-Brabant gebeurt het echter nog maar sporadisch dat de kerstbomen traditioneel verbrand worden. Maar in Bladel kunnen ze nog geen afscheid nemen van een jarenlange traditie. Leden van Scouting Bladel zetten daar de bomen zaterdag 7 januari weer in vuur en vlam aan het Mastbos. Ook in Oirschot, Middelbeers, Riethoven en Westerhoven vinden de komende dagen nog verbrandingen plaats.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement