‘Klimaatdoelen in gevaar door krapte stroomnet'
De doelen van het Klimaatakkoord dreigen in gevaar te komen door capaciteitsgebrek op het elektriciteitsnet. Bijna duizend zon- en windenergieprojecten kunnen stranden, omdat ze niet op tijd op het net aangesloten kunnen worden.
Delen per e-mail
Daarvoor waarschuwen de brancheorganisaties voor zonne- en windenergie. Volgens Holland Solar, de Nederlandse WindEnergie Associatie en Energie Nederland is ruim 700 megawatt aan geplande nieuwe projecten voor duurzame energie in gevaar. Dat komt neer op het stroomgebruik van zo'n 250.000 huishoudens.
Projecten raken hun overheidssubsidie kwijt als ze niet op tijd worden gerealiseerd. Maar het bouwen van een zonne- of windpark is geen optie als de stroom niet kan worden getransporteerd.
De Tweede Kamer waarschuwde in september al dat de doelen voor duurzame energie mogelijk in gevaar komen doordat het stroomnet vol raakt en wil dat er met spoed meer netcapaciteit komt. Morgen houden parlementariërs een ‘rondetafelgesprek’ over de problemen met onder meer wetenschappers, netbeheerders en brancheorganisaties.
Vluchtstrook
Een van de manieren om de capaciteit op korte termijn te vergroten, is het benutten van de reservecapaciteit op het net om duurzame energie te transporteren. Zowel producenten van duurzame stroom als de netbeheerders manen minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om haast te maken met het wettelijk mogelijk maken van het gebruik van de 'vluchtstrook' van het net. Wiebes liet eerder weten er positief tegenover te staan. Volgens de netbeheerders komt de leveringszekerheid niet in gevaar. Bij problemen kunnen netbeheerders de reservecapaciteit alsnog vrijmaken voor de levering aan klanten.
De branche pleit er verder voor om subsidietermijnen te verlengen en stelt voor zonne- en windprojecten die in de knel komen toch aan te sluiten. Desnoods kunnen ze op een lager vermogen draaien in afwachting van een beter stroomnet. De overheid zou de kosten daarvan moeten compenseren.
Dunbevolkt gebied
Netbeheerders wijzen erop dat grote zonneparken veelal verrijzen op plekken in dunbevolkt gebied, waar het netwerk er nog niet op is toegerust. Op andere plaatsen is juist de snel groeiende elektriciteitsvraag van datacentra en de industrie het probleem.
Op langere termijn zijn miljardeninvesteringen noodzakelijk, stelt Netbeheer Nederland. Over de verdeling van de rekening moet volgens de organisatie van netbeheerders goed worden nagedacht.
De krapte op het stroomnet speelt al het langst in Groningen en Drenthe, waar veel grootschalige zonneparken verrijzen omdat de grond daar het goedkoopst is. Ook in Overijssel, Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Flevoland, Zeeland, de kop van Noord-Holland, delen van Gelderland en Zuid-Holland kampen de netbeheerders inmiddels echter met problemen.
Verder in het nieuws
-
Kijkers lyrisch over eenmalige comeback Kopspijkers
Na veertien jaar afwezigheid maakte Kopspijkers gisteravond zijn comeback op televisie. En met succes. Het satirische programma, dat van 1995 tot 2005 door Jack Spijkerman werd gepresenteerd, wist bijna twee miljoen mensen te boeien. ‘Mag dit weer terug op tv? Genoten!', reageren kijkers enthousiast. -
‘Nieuwe optie Google Maps: navigeren via goed verlichte wegen’
Google lijkt van plan een nieuwe manier van navigeren toe te voegen aan Google Maps. Gebruikers kunnen er straks voor kiezen om hun route te plannen via goed verlichte wegen, bijvoorbeeld als zij ‘s nachts veilig naar huis willen lopen of omdat zij als automobilist moeite hebben met slecht verlichte wegen. -
PREMIUM
‘Vliegbasis Woensdrecht speelt Champions League met opslag en onderhoud F-35-straaljager’
De eerste van 46 Nederlandse F-35-straaljagers landde eind oktober op vaderlandse bodem. Door heel Europa vliegen er straks ruim 400. Vliegbasis Woensdrecht bij Bergen op Zoom geldt per 1 november als dé locatie voor alle onderdelenopslag en motoronderhoud. -
Drie auto’s in Overvecht door brand zwaar beschadigd
Drie auto’s zijn vannacht zwaar beschadigd door brand aan de Cubadreef in de Utrechtse wijk Overvecht. -
De geniepige wijze waarop Yamina vanuit België drugs naar Australië smokkelde
Een 32-jarige Belgische vrouw is in Melbourne veroordeeld tot vier jaar cel omdat ze op een vernuftige manier vloeibare MDMA - de werkzame stof in xtc-pillen - naar Australië smokkelde. Yamina D. bood op Facebook gratis vliegtickets naar Australië voor wie haar Belgische chocolade en enkele flessen ‘Franse wijn’ bracht.
-
Wasmachine kopen? Check onze aanraders
Toe aan een nieuwe wasmachine? Deze vier toestellen, in vier verschillende kwaliteits- en prijsklasses, ontfermen zich het beste over je kleine en grote wasjes. -
PREMIUM
Fanatieke gamers in trek als scouts bij echte voetbalclubs
Computerspel Football Manager verzamelt meer speler- en spelstatistieken dan echte voetbalclubs. Scouts in dienst van het spel blijken in trek bij echte clubs. ‘Nu speel ik het spel gewoon in het echt.’ -
Aanhoudingen in aanloop naar betoging Hongkong, ‘laatste kans’ voor leider Carrie Lam
In de aanloop naar een betoging vandaag in Hongkong heeft de politie elf mensen opgepakt. De politie nam onder meer messen, een semi-automatisch pistool, vuurwerk en kogels van de arrestanten in beslag.