Volledig scherm
Olly van Abbe bij het mausoleum van de familie Van Abbe © Kees Marten/fotomeulenhof

Kunstenares Olly van Abbe uit Eindhoven overleden

EINDHOVEN - De Eindhovense kunstenares Olly de Vries-Van Abbe is vrijdagmorgen op 81-jarige leeftijd overleden in het Tilburgse Elisabeth-ziekenhuis. Zij was de oudste dochter van Albert van Abbe en de oudste kleindochter van Henri van Abbe, industrieel en de oprichter van het Van Abbe-museum.

Marc van Abbe, een van Olly's acht broers en zussen, noemt haar een 'bevlogen ontwerpster' die veel bekende en onbekende Eindhovenaren heeft vereeuwigd in haar beeldhouwwerken. Na haar middelbare school bezocht zij de Kunstacademie in Arnhem en studeerde beeldhouwkunst bij Cephas Stauthamer.

,,Zij maakte veel kinderkopjes in steen en brons.Maar ook vereeuwigde zij in opdracht industriëlen en politici, onder wie Frits Philips, het beeld staat nog in het Muziekgebouw, en Gerrit Brokx." Ook van haar is de keramische mandarijn met geisha's op de gevel van het Mandarin Hotel, hoek Geldropseweg/Vestdijk. Net als de tegel in de Rechtestraat met het oude stadhuis.

Olly de Vries-Van Abbe luidde 25 jaar geleden als eerste de noodklok toen de gemeente plannen had om het door opa Henri aan de stad geschonken Van Abbe-museum af te breken. Met verontruste Eindhovenaren richtte zij de Henri van Abbe Stichting op. Met broer Marc als vice-voorzitter is de stichting nog steeds actief op het gebied van monumentenzorg in de stad.

Wanneer Olly van Abbe bijgezet wordt in het mausoleum dat opa Henri liet bouwen aan de Roostenlaan, naast het Joriscollege, is nog niet bekend.

Volledig scherm
Olly van Abbe kijkt toe hoe schilder Kees van Dongen opa Henri van Abbe portretteert in zijn Karel I Sigarenfabriek. © Martien Coppens/Nationaal Fotomuseum/familie Van Abbe
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement