Volledig scherm

Laadpaalkleven is niet netjes maar mag wel (video & poll)

EINDHOVEN/HELMOND - Veel bezitters van een elektrische auto laten hun voertuig op een parkeerplek bij de laadpaal staan, ook als de accu al lang vol is. Nuon probeert het fenomeen laadpaalklever tegen te gaan door een minimale afnameverplichting van 1 kWh per uur verplicht te stellen. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat als een accu voor 4 kWh opgeladen wordt, de laadpaal maximaal 4 uur bezet mag zijn.

Per uur dat de gebruiker langer aan het laadpunt blijft staan, wordt aanvullend 1 kWh in rekening gebracht. Maar mag u eigenlijk blijven staan op een laadpaalparkeerplek als uw auto vol is?

Het ED zocht het uit, samen met nog vijf antwoorden op prangende vragen over parkeren bij een laadpaal. Zoals: is het gratis?


Is parkeren bij elektrische laadpalen gratis?
Nee. Als de laadpaal in een betaald-parkerengebied, of een (parkeer)vergunninggebied staat, dan geldt dat ook voor het parkeervak bij de laadpaal. U moet in dat geval ook betalen voor het parkeren of een parkeervergunning hebben. Bij onjuist parkeren of onjuist gebruik van de laadpaal kan de gemeente een boete uitschrijven. Tot 2014 was het parkeren bij een laadpaal vaak wel gratis.

Mogen niet-elektrische auto’s ook parkeren bij oplaadpalen?
Nee. Bij elke laadpaal zijn één of twee parkeervakken gereserveerd voor het opladen van elektrische auto’s. U ziet dit door het verkeersbord bij de laadpaal. Niet-elektrische auto’s of auto’s die niet worden opgeladen, mogen hier niet staan. Uitzondering geldt bij dit bord (zie hieronder) dat betekent dat het een parkeerplaats voor elektrische auto’s is, ongeacht of er wordt opgeladen.Mag je elektrische auto geparkeerd staan op een laadpaalplek als je klaar bent met opladen?
Ja. Er zit geen tijdslimiet aan het laden bij een laadpaal. Wel moet er parkeergeld worden betaald als het een betaald-parkerengebied is. Het is echter wel zo netjes om uw auto te verplaatsen als deze is opgeladen.


Wat kost het opladen bij een laadpaal?
Er zitten grote verschillen tussen de kosten van het opladen bij een oplaadpunt in het openbaar of thuis. of op het werk. Thuis ligt het tarief voor het opladen gemiddeld rond € 0,19 per kWh en bij een openbaar oplaadpunt is dat rond de € 0,35 per kWh.
Heb ik een laadpas nodig en hoe kom ik eraan?
Voor het opladen op de bijna 6.000 publieke en semi-publieke laadpunten in Nederland heeft u in de meeste gevallen een laadpas nodig. Er zijn meerdere aanbieders van laadpasjes en verscheidene typen abonnementen voor regulier en snelladen. Bij de meeste betaal je een vast maandelijks bedrag en reken je alleen af per kilowattuur. Ook rekenen sommige providers startkosten bij snelladen.
Waar vind ik een openbare laadpaal? (Klik op een blauwe bol om in te zoomen)
Of klik hier voor de overzichtskaart

Volledig scherm
ANP
Nuon gaat een proef aan om laadpaalklevers tegen te gaan. Veel mensen laten hun auto aan de elektriciteitsvoorziening staan, omdat ze dan verzekerd zijn van een gratis parkeerplek. Tien procent van de auto's staat er zelfs langer dan 24 uur.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement