Aangeboden door Limburgs Museum
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van ED zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Limburgs Museum

‘Limburgers vriendelijker dan Brabanders’

Limburgs MuseumLimburgers vinden zichzelf vriendelijker, gezelliger en bescheidener dan Brabanders en andere Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Limburgs Museum in Venlo. Dat museum is tijdelijk omgebouwd tot ‘identiteitsfabriek’, waarin elke Nederlander kan ontdekken wie hij of zij eigenlijk precies is.

DNA van Limburg is geen normale tentoonstelling. Het is een zaal vol interactieve verrassingen die je laten kijken naar jezelf, en naar de ander. Hoe Brabants of Limburgs of Nederlands ben jij eigenlijk? En is dat aangeleerd? Of ben je zo geboren? Zit het zelfs in je DNA?

‘Grappig is dat geboren en getogen Limburgers van zichzelf denken dat ze aan alle clichés voldoen,’ zegt Benoît Mater, projectleider van de tentoonstelling. ‘Ze vinden zichzelf gemoedelijk, bourgondisch, vriendelijk, gastvrij, bescheiden - en ga zo maar door. Maar als je nieuwkomers in Limburg daarnaar vraagt, dan zijn ze het er niet mee eens. Zij vinden Limburgers minder tolerant, minder behulpzaam en minder gastvrij. O, en je verstaat ze amper. Ik denk dat je in Brabant ook zoiets zult vinden, als je het gaat onderzoeken. Want ook hier is de regionale identiteit sterk. Veel mensen zullen zich meer Brabander voelen dan Nederlander.’"

Quote

Prikkelen­de doe-tentoon­stel­ling leert je naar jezelf kijken

Benoît Mater

Heel veel discussies gaan tegenwoordig over identiteit. Van Zwarte Piet tot de euro, van genderneutrale kleding bij de Hema tot de vluchtelingencrisis. Maar wat is ‘identiteit’ eigenlijk? Bestaat het? En hoe kun je samenleven met mensen met een andere identiteit, zonder elkaar de kop in te slaan? Over die vragen denk je na - bewust en onbewust - als je DNA van Limburg in het Limburgs Museum bezoekt. En voor de duidelijkheid: daarvoor hoef je geen Limburger te zijn. ‘Zeker niet,’ benadrukt Mater. ‘Die vragen over samenleving en identiteit spelen bij iedereen. Of je je nu Nederlander voelt of Zeeuw of Eindhovenaar of Europeaan.’

Maar wat is een Eindhovenaar? En wanneer ben je Brabander? Als je er geboren bent? Als je oma er geboren is? ‘Wij hebben het DNA van een paar bekende Limburgers laten onderzoeken. En dan blijkt dat zelfs de aller-Limburgste Limburgers ooit migranten waren. We komen allemaal van ver.’

Wat weer niet wil zeggen dat er geen echte Limburgers of Brabanders bestaan. ‘Je kunt dat Brabanderschap weliswaar niet aanwijzen in je bloed, maar je voelt het wel degelijk. Het heeft iets te maken met taal, met tradities, met carnaval, met eten. En dat allemaal bij elkaar vormt je Brabantse identiteit. Op de tentoonstelling komt je erachter dat je meer dan één identiteit bezit. Misschien ontdek je wel dat je ook een beetje een Limburger bent.’

Jack Poels schreef het lied op verzoek van het Limburgs Museum in Venlo. Het vormt de soundtrack bij de doe-tentoonstelling DNA van Limburg, die gaat over Limburgse identiteit en tolerantie.

De tentoonstelling levert al in ieder gespreksstof op, vertelt bezoeker Maud van Meijel uit Ysselsteyn. ‘Mijn vriendin ontdekte net dat ze heel wat minder tolerant was dan ze eigenlijk dacht,’ lacht Maud. ‘Ze is dat spel nu nog een keer gaan spelen, want ze wil het niet geloven.’

DNA van Limburg gaat niet over vlaaien en blaasmuziek. Wel over de vraag wat jou jou maakt. De tentoonstelling is geschikt voor alle wereldburgers ouder dan 16 jaar en nog te bezoeken tot en met 9 februari 2018.

Voor de jongere bezoekers heeft het Limburgs Museum op dit moment een grote expositie over de kinderboeken van Paul van Loon. Twee zalen vol met van alles over Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus, Foeksia de miniheks, Raveleijn en Meester Kikker. Griezelen dus, in de tentoonstelling Paul van Loon – De Andere Werkelijkheid.

En voor wie het niet wist: succesauteur Paul van Loon is een Brabander. Geboren in Limburg, dat dan weer wel.