Volledig scherm
Marlon Doensen. © Kees Martens/fotomeulenhof

Marlon Doensen: Gitaar bouwen is een vorm van meditatie

EINDHOVEN - De Helmondse wijnimporteur waar hij jarenlang voor werkte, deed verrassend goede zaken tijdens de crisis. Het bedrijf floreerde. Toch besloot Weertenaar Marlon Doensen (49) om het over een totaal andere boeg te gooien. Hij werd gitaarbouwer. Deze week legde hij de laatste hand aan zijn werkplaats op Sectie-C in Tongelre.

"Ik was niet tevreden op de plek waar ik zat", vertelt Doensen. "Had steeds minder geloof in de dingen die ik deed. Ik wilde creatief bezig zijn en niet langer onder een baas werken." Na enig wikken en wegen zette Doensen er een punt achter. Het ambacht van gitaarbouwer maakte hij zich in de afgelopen zestien jaar eigen bij Anton van Dalen in Den Bosch. "Mijn maestro. Ik volg daar nog steeds elke week workshops. Je raakt nooit uitgeleerd."

Handgemaakt
Doensen maakt al zijn instrumenten met de hand. Behalve een koffiezetapparaat is er geen enkele machine in zijn werkplaats te vinden. Ook mallen ontbreken. Wél beschikt hij over een hele batterij vijltjes, zaagjes, beiteltjes en lijmtangen. Doensen: "Door machines in te zetten zou ik veel meer gitaren in dezelfde tijd kunnen maken. Maar dat vind ik niet interessant. Tijd is een rekbaar begrip, hoef ik niet in te kopen en wordt elke dag weer aangevuld. En dus neem ik ook de tijd. Ik werk nooit aan meer dan één instrument tegelijk. Ik wil me focussen."

Lees vrijdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.