Volledig scherm
© René Manders

Massale actie taxichauffeurs op Stadhuisplein Eindhoven heeft direct resultaat

EINDHOVEN - Een massale actie van tientallen boze taxichauffeurs voor het Stadhuis in Eindhoven had woensdagavond direct resultaat. Hoewel lang niet alle wensen van de ondernemers door wethouder Jannie Visscher werden ingewilligd.

Onderdeel van het nieuwe gemeentelijke taxibeleid, dat in september van kracht wordt, is het streven naar schone taxi's. Uiterlijk in 2026 moeten alle Eindhovense wagens emissievrij zijn. Bedrijven die met elektrische voertuigen rijden, krijgen vanaf september een voorkeurspositie bij het station: er komt een strook vlak voor de uitgang, exclusief voor groene taxi's. Ietsje verderop zijn de opstapplaatsen voor de andere taxi's gepland.

Taxi-oorlog
Dat is een dikke doorn in het oog van de chauffeurs. Die vrezen dat er straks geen enkele klant meer in hun auto's stapt. "Al onze ritten raken wij kwijt aan Cabs", zeiden de boze chauffeurs woensdag. Cabs is vorige week van start gegaan met vijf elektrische taxi's. Diverse chauffeurs waarschuwden voor een taxi-oorlog. "Dit gaat uit de hand lopen."

Om hun verzet tegen de aan Cabs gegunde voorrangspositie kracht bij te zetten, boden de chauffeurs een petitie aan, ondertekend door 87 ondernemers. Wethouder Jannie Visscher beloofde de ondernemers in januari opnieuw te gaan kijken naar de inrichting van de opstapplaatsen. Maar de voorkeurspositie voor schone taxi's geeft zij niet op.

Ook de invoering van TTO's - toegelaten taxi-organisaties, met minimaal vijftien wagens die een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen voor kwalitatief goed vervoer - gaat gewoon door.

Volledig scherm
© René Manders