Volledig scherm

Meer statushouders gehuisvest in gemeente Eindhoven dan gepland (kaart)

EINDHOVEN/HELMOND - In de tweede helft van 2016 kregen 393 vergunninghouders een woonruimte toegewezen in de gemeente Eindhoven. Dit zijn er 36 meer dan de taakstelling voor dat jaar. Ook andere grote steden in Brabant zoals Tilburg en Den Bosch konden meer vergunninghouders huisvesten. In Helmond moesten in de tweede helft van 2016 163 vergunninghouders aan een huis geholpen worden. Dit werden er uiteindelijk 158. Dat blijkt uit woensdag gepresenteerde cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

In 2016 hebben in totaal 22.000 vergunninghouders in Nederland een woning toegewezen gekregen. De 390 gemeenten moesten het afgelopen jaar gezamenlijk eigenlijk ruim 28.000 vergunninghouders huisvesten. Dit betekent dat ruim 6000 statushouders, die eigenlijk al gehuisvest hadden moeten worden, nog altijd verblijven in opvangcentra.

Situatie in Zuidoost-Brabant
In Zuidoost-Brabant konden naast Eindhoven ook de gemeenten Veldhoven en Reusel-De Mierden meer vergunninghouders aan woonruimte helpen. Veldhoven moest 88 vergunninghouders opvangen, dit werden er 92. In Reusel-De Mierden zijn 33 vergunninghouders komen wonen, de taakstelling was 31.

In andere gemeenten in Zuidoost-Brabant verloopt de opvang moeizamer. Uitschieter is de gemeente Nuenen. Slechts 12 mensen vonden hier woonruimte, terwijl 51 vergunninghouders gehuisvest zouden moeten worden in de gemeente.

Taakstelling
Iedere gemeente krijgt aan de hand van het aantal inwoners een taakstelling opgelegd: grotere gemeenten moeten dus meer vergunninghouders huisvesten dan kleinere gemeenten. Het Platform Opnieuw Thuis meldt dat zij 'signalen ontvangt van gemeenten die aangeven dat het COA onvoldoende vergunninghouders leverde om de taakstelling voor de tweede helft van 2016 te behalen. Er zouden zelfs woningen voor vergunninghouders leegstaan die teruggegeven moeten worden aan de corporaties.'

Volgens de organisatie, die gemeenten en woningcorporaties helpt met de huisvesting van vergunninghouders, komt dit doordat veel van de wachtende vergunninghouders alleengaanden zijn. Zij wachten veelal op gezinshereniging; de zogenoemde nareizigers. Platform Opnieuw Thuis constateert dat gemeenten in die gevallen vaak wachten met huisvesting van de vergunninghouder in de opvang totdat het gezin herenigd is. De doorlooptijden in de opvang zijn mede daarom in de afgelopen periode opgelopen.

Hoe staat het met de huisvesting van vergunninghouders in jouw gemeente? Bekijk hieronder de kaart:

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement