Volledig scherm

Meeste kunstgras in Zuidoost-Brabant blijft liggen zoals het ligt

EINDHOVEN/HELMOND - 'De risico's van kunstgras voetbalvelden, ingestrooid met rubbergranulaat zijn verwaarloosbaar.' Dat concludeerde het RIVM eerder deze week, nadat er twee maanden onderzoek was gedaan naar de mogelijke schadelijkheid van de vermalen autobanden. Verreweg de meeste gemeenten in Zuidoost-Brabant halen opgelucht adem en laten de kunstgrasvelden voor wat ze zijn.

Het voorbeeld van Geldrop-Mierlo en Valkenswaard om de rubberkorrels te vervangen wordt vooralsnog door geen enkele andere gemeente overgenomen. Geldrop besloot maandag al zijn zes velden opnieuw in te laten strooien. Valkenswaard volgde donderdagavond. In de loop van volgend jaar wordt het mogelijk kankerverwekkende rubber op de drie velden verwijderd. Dat er diep in de buidel moet worden getast is duidelijk. Geldrop-Mierlo kiest voor synthetisch spul in plaats van kokos of kurk. De kosten kunnen oplopen tot zo'n anderhalf miljoen euro.

Uit een vragenrondje langs de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant blijkt dat de meeste gemeenten zich aansluiten bij de conclusies van RIVM en het standpunt van de GGD. Eindhoven is blij met de uitkomsten: ,,Het is fijn dat met het rapport van RIVM nu duidelijk is dat voetballen op granulaat veilig is en dat er dus geen grote gevaren zijn geweest de afgelopen jaren. Er zitten giftige stoffen in het granulaat, maar ze komen er niet uit", aldus een woordvoerster. Na het kerstreces gaat de wethouder met de clubs in gesprek om te horen hoe het rapport bij de verenigingen is ontvangen. Eindhoven telt dertien velden met rubber. Tegen de tijd dat de velden moeten worden vervangen -maar dat is voorlopig nog niet aan de orde- wordt bekeken welk materiaal er op komt.

Helmond heeft zevenenhalf kunstgrasveld met rubbergranulaat. Ook deze gemeente vervangt het materiaal nog niet. Ook Helmond heeft zijn velden laten onderzoeken: ,,Wij gaan ervan uit dat de resultaten van dat onderzoek het advies van het RIVM bevestigen." Vervanging zou een uitgave betekenen van 1,5 tot 1,8 miljoen euro, aldus een woordvoerder. Dat komt op zijn vroegst over drie jaar in beeld. Ook een gemeente als Someren laat de rubberkorrels op haar vijf kunstgrasvelden voor wat ze zijn. Over vijf jaar komt vervanging pas in beeld. Op dat moment wordt de keuze voor het materiaal gemaakt.

Waalre heeft slechts één kunstgras voetbalveld en had de kosten al op een rijtje gezet, voordat het RIVM het licht weer op groen zette. De berekende 120.000 euro aan vervangingskosten kan de gemeente in haar zak houden. Pas tussen 2025 en 2030 komt vervanging aan de orde.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement