Volledig scherm
© Thinkstock

Mestdebat ontaardt in fikse ruzie tussen provincie Noord-Brabant, boeren en natuurliefhebbers

DEN BOSCH - Even leken ze elkaar gevonden te hebben: de provincie, boeren en natuurliefhebbers. Maar de hakken staan alweer in het zand. 'De wonden zijn dieper dan ooit.'

Of de provincie, milieuclubs en boeren terug bij af zijn? ,,We zijn veel verder dan terug bij af", zegt voorzitter Hans Huijbers van landbouworganisatie ZLTO. ,,De wonden zijn dieper dan ooit."

Mestdialoog
Ze waren bij de provincie zo opgetogen, bij het onthullen van de resultaten van de mestdialoog, een maandenlang overleg met burgers, boeren en natuurclubs over hoe het verder moet met de mestproblematiek. Iedereen was nader tot elkaar gekomen, zo klonk het. Wat heet: de boeren waren voor het eerst bereid om te praten over een stop op het aantal beesten.

Sfeer verziekt
Maar sinds die dialoog door het provinciebestuur is omgezet in concrete beleidsplannen, is de sfeer weer totaal verziekt. Grootste pijnpunt is een extra eis aan boeren, om vóór 2020 oude stallen zo aan te passen dat er fors minder ammoniak wordt uitgestoten. Dit kwam in de mestdialoog nooit ter sprake. Maar het is wél onderdeel van de plannen waar Provinciale Staten vandaag over discussiëren.

Lees het hele artikel vrijdag in het ED of in de digitale krant

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement