Volledig scherm

Miljoenentekort gemeente Eindhoven door bijstand en zorg

EINDHOVEN - De economie groeit, maar veel Eindhovenaren zitten toch werkeloos thuis. De stad betaalt daar nu de prijs voor. Eindhoven stevent dit jaar af op een tekort van tien miljoen euro.

Een groot deel hiervan wordt veroorzaakt door structurele problemen: aanhoudende werkloosheid en hoge zorgkosten.

Uitkering
Eind dit jaar hebben naar verwachting 250 meer inwoners een uitkering dan was gehoopt; dat kost Eindhoven 4,5 miljoen euro meer dan begroot. Die tegenvaller komt deels doordat de stad meer statushouders moet huisvesten, die vaak zonder werk zitten. Maar er speelt meer. Terwijl de economie in de regio inmiddels weer bovengemiddeld groeit - de extra woningbouw levert de gemeente ook meevallers op - en het aantal vacatures stijgt, leidt dat niet navenant tot meer werk voor de Eindhovenaren zelf.

Bijstand
Per 1 september vorig jaar zaten 5.981 Eindhovenaren in de ww, per 1 oktober 2016 zijn dat er 6.135. Het aantal inwoners met een bijstandsuitkering van de gemeente groeide in die periode van 6.534 tot 6.934.

Jeugdzorg
De stad kampt ook met tegenvallende zorgkosten. De hoop was dat het aantal jongeren dat jeugdzorg nodig heeft en het aantal inwoners dat gebruikmaakt van beschermd wonen zou dalen. Dit steeg echter juist, een tegenvaller van in totaal 4 miljoen euro. Wethouder Renate Richters (zorg, GroenLinks) wil dat er een nieuwe vorm van zorg komt, dat volgens haar een goed en goedkoper alternatief is voor Beschermd Wonen; 'zware' begeleiding thuis.