Volledig scherm
Johan van den Hout.

Natuurgedeputeerde Van den Hout is overtuigd van zijn gelijk

BRABANT - Hij houdt niet van 'geouwehoer'. Johan van den Hout is SP'er, 51 jaar, fervent motorrijder en woonde op Cuba. Nu gaat hij als provinciebestuurder over de toekomst van boeren en natuur in Brabant.

Veel boeren kunnen zijn bloed wel drinken, maar Johan van den Hout slaapt er niet minder om. De natuur-gedeputeerde is overtuigd van zijn gelijk om de veehouderijsector te verduurzamen. Hij sluit zijn ogen niet voor de persoonlijke tragedies die zich op menig boerenerf voltrekken en omschrijft de situatie waarin veel veehouders verkeren als 'de tragiek van een aangekondigde dood'.

Verandering
Want burgers en 'Europa' roeren zich. De natuur en leefomgeving staan onder druk. Boerenbedrijven moeten schoner gaan produceren. Tijd voor actie dus. Liever vandaag nog dan morgen. Van dan Hout is resoluut: „Ik heb het als zoon van een textielarbeider zelf meegemaakt. Wie niet verandert valt af. Zo werkt dat op heel veel terreinen. Ook in de veehouderij. Je ziet een duidelijke verschuiving. Aan de ene kant heb je veehouders die het tempo bij kunnen en willen houden en aan de andere kant zijn er boeren met ouwe meuk en de Ot en Sien-schuren. Het wordt tijd dat we afscheid nemen van deze Trabantrijders.” De teloorgang van een deel van de sector is volgens de natuur-gedeputeerde niet de schuld van 'beleid'. „Het ligt eerder aan de zachte heelmeesters die boerenzaken behartigen.”

Ongeliefd
De SP'er beseft dat hij zich bij een deel van de Brabanders niet geliefd maakt met zijn aanpak. Het zij zo. „Er mag van mij best met modder gegooid worden. Daar kan ik wel tegen. Waar ik wel problemen mee heb is als de modder het politieke debat verstoort. Dan raakt de inhoud uit beeld en wordt de bal op de man gespeeld.”

Lees het uitgebreide verhaal dinsdag in het ED of in de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement