Volledig scherm
© Thinkstock

Onderzoek Catharina Ziekenhuis Eindhoven: verkleinen maag vaak beter dan bypass

EINDHOVEN - Obesitas-patiënten die tachtig procent van hun maag laten wegsnijden hebben naderhand minder last van complicaties dan patiënten die een bypass-operatie ondergaan. De resultaten (gewichtsverlies en minder bijkomende klachten als hoge bloeddruk of diabetes) zijn vergelijkbaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van Pim van Rutte van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Gouden standaard
De gastric bypass geldt nu nog als 'gouden standaard' bij de behandeling van patiënten die kans lopen op voortijdig overlijden door overgewicht. Bij deze operatie wordt de maag verkleind en het spijsverteringskanaal omgeleid. Bij het alternatief, de zogenaamde 'gastric sleeve', blijven de maagklep en de dunne darm intact. Dat vermindert het aantal bijwerkingen, zo blijkt.

In het Obesitascentrum van het Catharina worden jaarlijks duizend patiënten behandeld. Ongeveer de helft ondergaat een bypass-operatie, de andere helft een maagverkleining. De keuze is onder meer afhankelijk van bijkomende kwalen, zoals diabetes of een hoog cholesterolgehalte.

Gastric sleeve
Uit het onderzoek van Van Rutte blijkt dat meer patiënten zonder risico het alternatief van een gastric sleeve kunnen kiezen. De resultaten op langere termijn zijn vergelijkbaar: binnen twee jaar is twee derde van het overgewicht verdwenen.

Co-promotor van Van Rutte is chirurg Simon Nienhuijs. Hij denkt dat hij met dit onderzoek een meer op maat van de patiënt afgestemde behandeling kan aanbieden. "Ook bij een sleeve kunnen complicaties optreden, maar vooral op langere termijn zien we daar minder van dan bij een bypass."