Volledig scherm
© Martin Ommering

Raad Eindhoven: Bouw Cure-enzymenfabriek gaat door

EINDHOVEN - Ook al haken Valkenswaard en Geldrop/Mierlo af, dan nog gaat het plan voor de bouw van de Cure-enzymenfabriek door. De Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs is daar vastberaden in. "Maar uiteraard alleen als de Eindhovense gemeenteraad daar achter staat", aldus Schreurs (D66) dinsdagavond.

De wethouder zei dit tijdens een bespreking van deze plannen door de Eindhovense politiek na vragen over de standpunten van Valkenswaard en Geldrop/Mierlo over het 85 miljoen euro kostende plan. Daarmee moet de hoeveelheid restafval flink teruggebracht worden.

Grote reserves
Zowel in Geldrop/Mierlo als in Valkenswaard bestaan grote reserves bij het plan dat is gemaakt onder de paraplu van afvalverwerker Cure, waarin de beide gemeenten samenwerken met Eindhoven. De vraag bij een aantal partijen in beide gemeenteraden is of de risico's niet te groot zijn en of de drie gemeenten niet te veel op de stoel van een commercieel ondernemer gaan zitten.

De kans bestaat daardoor dat een of zelfs beide gemeenten uiteindelijk niet mee doen aan het plan. Mochten beide gemeenten afhaken, dan zal de garantiestelling van Eindhoven - nu geraamd op 50 miljoen euro - voor een lening van de bouw van de fabriek oplopen tot bijna 70 miljoen euro.

Geen risico
Volgens Schreurs, behalve wethouder ook voorzitter van het dagelijks bestuur van Cure, is er echter geen enkel risico verbonden aan het inmiddels veelbesproken plan. ,,En als ze er wel zijn, dan zijn ze goed afgedekt. Want als de fabriek het niet blijkt te doen, dan lopen wij als drie gemeenten geen enkele risico. Dat ligt dan geheel en al bij Dong, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de enzymentechnologie", aldus de wethouder.

Die technologie en de opzet van het plan konden dinsdagavond rekenen op een open doekje. VVD'er Hans Rozendaal noemde het 'briljant' en kreeg daar veel bijval voor. Toch was er ook kritiek en terughoudendheid. Ook verschillende Eindhovense partijen - BBL, en met name de PvdA en het Ouderenappèl - wezen op de veronderstelde risico's, op onduidelijkheden en onzekerheden en aannames en ontbrekende onderbouwingen in het plan.

Zo bracht PvdA'er Eric Cols de stijgende licentiekosten ter sprake die Cure moet betalen aan Dong voor het gebruik van de enzymentechniek in de te bouwen fabriek. Dat ligt erg ingewikkeld, was het antwoord van de wethouder, die toezegde daarover en over andere nog onduidelijke zaken de komende dagen meer informatie te verschaffen aan de raad.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement