Volledig scherm
In beslag genomen nitraten.

Ruim 16.000 meldingen over vuurwerkoverlast, 250 keer in Eindhoven (kaart) (video)

EINDHOVEN - Het landelijke meldpunt vuurwerkoverlast heeft sinds het online gaan afgelopen zaterdag ruim 16.000 meldingen ontvangen. Een groot deel van de klachten gaat over 'irritant knalvuurwerk', stelt het meldpunt in een persbericht.

In Eindhoven werd ruim 250 keer geklaagd, in Helmond 92 keer. De overige regiogemeenten zijn samen goed voor enkele tientallen meldingen.

Licht vuurwerk dat al sinds begin december in verschillende supermarkten te koop is, zorgde al voor verschillende klachten bij het meldpunt. Sinds donderdag is ook het zwaardere spul te koop. Veel mensen klagen over overlast door vuurwerkbommen die prullenbakken en vuilcontainers opblazen.

Studenten van de TU/e maakten in 2009 ook zelf vuurwerk. Met wat special effects ziet het er spectaculair uit. Ze waarschuwen dit niet thuis na te maken.

Volgens initiatiefnemer van het meldpunt, Arno Bonte, is het instellen van vuurwerkvrije zones niet genoeg. ,,Vuurwerk in de handen van amateurs leidt tot veel overlast en ongelukken. Waarom zouden we het afsteken niet gewoon aan professionals overlaten?"

Het meldpunt is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties, waaronder die van Rotterdam, Den Haag en Groningen. Die willen in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is. Vorig jaar kwamen zo'n 89.000 vuurwerkklachten binnen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement