Volledig scherm
Opgeblazen betaalautomaat Vuurwerkschade Eindhoven. Foto beeldwaren.nl/Menno Boon © Rob Burg

Schades door vuurwerk in regio lijken vooralsnog mee te vallen

EINDHOVEN/HELMOND - Het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling heeft in Zuidoost-Brabant vooralsnog niet al te veel schade aangericht, blijkt uit een eerste inventarisatie van de 22 gemeenten op verzoek van deze krant.

Grote, spraakmakende vernielingen, zoals vier jaar geleden toen er twintig ruiten op het station in Heeze aan diggelen gingen, waren er deze keer in elk geval niet.

Daling
In veel plaatsen is het totaalplaatje nog niet rond. Meer definitieve cijfers worden de komende weken verwacht. Dat is onder meer het geval in Eindhoven. Of de gestaag dalende lijn van de afgelopen jaren wordt voortgezet, moet nog blijken. De stad noteerde vorig jaar een financiële strop van 44 mille en het jaar ervoor zelfs 78.000.

In Valkenswaard is de laatste jaren juist sprake van een stijgende trend. De teller voor dit jaar staat nu op 7.162 euro: elf verkeersborden, 26 afvalbakken, een lichtmast, een armatuur en putdeksels moeten hier worden vervangen.

Hondenpoepbakken
In Reusel-de Mierden gingen hondenpoepbakken de lucht in, evenals een afvalbak, een rood-wit schrikhek en een verkeersbord. Totale schade tot nu toe: 1055 euro, iets minder dan vorig jaar en ietsje meer dan in 2015.

In Oirschot staat de teller op 1450 euro, ruim 600 minder dan vorig jaar. Laarbeek heeft de inventarisatie nog niet rond, maar spreekt over een 'relatief rustig en sfeervol verlopen oudejaarsfeest. Er kwamen niet meer dan vijf meldingen van overlast binnen in de laatste dagen. Heel wat minder dan de 70 klachten die de gemeente Helmond op z'n dak kreeg. De schades zijn nog niet bekend.

Gering
'Heel gering, als er al schade is', meldt de gemeente Heeze-Leende. Vorig jaar ging het om een bedrag van 1000 euro, het jaar ervoor 2300 euro. In Bergeijk loopt de inventarisatie nog volop. Er wordt rekening gehouden met een schadebedrag van drie mille; een vergelijkbaar bedrag met voorgaande jaren. Bergeijk is een van de gemeenten met een 'vuurwerkvrije zone'. Het bleef daar stil, ook wat klachten betreft: die waren er niet.

Ook volgens de politie is oud op nieuw in de regio relatief rustig verlopen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement