Volledig scherm
© Thinkstock

Spannende dag voor restaurants: behoudt Brabant 17 Michelinsterren?

EINDHOVEN/WAALRE/NUENEN - Nu zijn er nog 14 Brabantse restaurants met een Michelinster, 3 daarvan hebben er zelfs 2. Maar blijft dat in 2017 ook nog zo?
Maandag wordt de gids gepresenteerd in Amsterdam.

Vorig jaar raakte geen enkel Nederlands restaurant een ster kwijt, een unicum, en kwam er 1 Brabants restaurant bij in de gids.

Vaste prik
Eindhoven gaat met 4 sterrenrestaurants aan kop: De Karpendonkse Hoeve, restaurant Zarzo, restaurant Avant-Garde van Groeninge en Wiesen Restaurant hebben allemaal 1 ster. In onze regio mogen ook restaurants in Waalre (De Treeswijkhoeve, met 2 sterren), Nuenen (De Lindehof, ook met 2 sterren) en Sint-Oedenrode (Restaurant Wollerich, met 1 ster) zich tot de besten van Nederland rekenen.

Eindhovense restaurant Zarzo kreeg in 2015 zijn eerste ster. Wat heeft die ster gebracht: "Eerst pure vreugde. Maar nadat we waren uitgefeest, was het aanvankelijk zwaar. Ik merkte dat ik veel kritischer werd op mezelf en mijn omgeving. Ging zelfs peuken van de grond oprapen aan de overkant van de straat en de gemeente bellen om bomen te laten snoeien."

Perfect
"Alles moest nog perfecter. Verder dacht ik: nu ik brons heb, moet ik voor goud gaan. Hoewel we bekendstaan om onze losse sfeer en dolletjes, raakte ik steeds meer gespannen. Tot een vriend zei: je moet ook genieten van die bekroning. En dat doe ik nu. Want het is mooi om te zien hoe onze naamsbekendheid een boost heeft gekregen door die ster. Het is drukker en ik merk dat liefhebbers speciaal voor ons naar Eindhoven afreizen. Zo krijgen we veel gasten uit Duitsland en België die ons restaurant tegenkwamen in de Michelingids. Een fantastisch gevoel, dat pakken ze mij nooit meer af."

De bekendmaking is om 11.00 uur in het DeLaMar-theater in Amsterdam.

Adrian Zarzo werd maandagmiddag bij zijn restaurant als een held ontvangen. In Amsterdam had hij eerder die dag en Michelinster mogen ophalen voor zijn gelijknamige restaurant in Eindhoven. De andere sterrenrestaurants in de regio behielden hun sterren.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement