Volledig scherm
Burgemeester van Dordrecht, Arno Brok © Victor van Breukelen

Stadsregio Eindhoven kijkt met een schuin oog naar 'Drechtstedenmodel'

DORDRECHT/EINDHOVEN - Zuidoost-Brabant worstelt nogal eens met besluiten die de hele regio aangaan. Gemeenteraden klagen dat ze over grote thema's eigenlijk niets meer te zeggen hebben, bestuurders laken de stroperigheid. En ze kijken met interesse naar de regio Dordrecht, die met een soort regioraad deze patstelling doorbreekt.

Het woningbouwprogramma, de bedrijventerreinen, de sociale dienst en zorg- en welzijnsbeleid. In pakweg Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht hebben de gemeenteraden er niets meer over te zeggen. Want over regionale onderwerpen beslist de Drechtraad, een soort regio-gemeenteraad waarin alle lokale fracties zitting hebben.

Samenwerking
Het Drechtstedenmodel wordt ook in Zuidoost-Brabant met veel interesse gevolgd. Want de samenwerking in de regio loopt momenteel verre van soepel. Met name Eindhoven voelt zich nogal eens geremd doordat regiobesluiten eerst langs alle gemeenteraden moeten. En die gemeenteraden hebben het idee dat ze slechts bij het kruisje mogen tekenen. Als een regioraad met vertegenwoordiging uit alle gemeenten één besluit neemt, zijn die problemen in een klap van tafel. Bij een ED-enquête onder regioraadsleden over de bestuurlijke toekomst, werd het Drechtstedenmodel dan ook meermaals als een welkom alternatief genoemd.

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement