Volledig scherm
© Thinkstock

Stikstof zorgt voor onrust in provinciehuis

DEN BOSCH - Ben je als bestuurder nog betrouwbaar als je eerder gemaakte afspraken wijzigt? Dat vraagt VVD-woordvoerder Wouter Bollen (VVD) zich af. De twijfel van coalitiepartij over aanpassing in de provinciale stikstofafspraken is een mokerslag voor SP gedeputeerde Johan van den Hout.

De VVD heeft moeite met het voorstel van natuur-gedeputeerde Van den Hout om het uitgestippelde tijdpad voor stikstofreductie met acht jaar in te korten van 2028 naar 2020. De opmerking kwam bij Van den Hout hard aan. "Ik baal er ontzettend van dat er twijfels zijn over mijn betrouwbaarheid. Dat is apenkolder."

Stikstof
Volgens Van den Hout praten provincie, gemeenten, natuurverenigingen én de land- en tuinbouworganisatie ZLTO al jaren over het terugdringen van de hoeveelheid stikstof in Noord-Brabant. "De afspraken hoe dit te doen staan in het stikstofconvenant. Daar hebben alle partijen hun handtekening onder gezet. Oók de boeren."

Afname
In het convenant staat dat er jaarlijks een vinger aan de pols gehouden wordt om te kijken of de afgesproken afname gehaald wordt. "En dat is al langere tijd niet het geval. Dat hebben metingen uitgewezen. De boeren werden in september al gewaarschuwd voor zwaar weer. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers gaf toen aan dat hij tegen het voorstel was, maar kwam zelf niet met een betere oplossing." En dus hakte Van den Hout begin november de knoop door.

Boeren
Boeren hebben een andere lezing bij het verhaal en spreken van 'opnieuw een konijn uit de hoge hoed van de gedeputeerde'. "We hebben in het convenant afspraken gemaakt over berekende stikstofuitsoot op stalniveau. Van den Hout heeft het plots over stikstof die gemeten is met snuffelpalen. Met zo'n paal weet je niet waar de stikstof vandaan komt. Het gaat echt te ver om de uitstoot voor de volle mep bij de boeren te leggen", aldus een ZLTO-woordvoerder. Provinciale Staten nemen in februari 2017 een besluit over het plan van Van den Hout.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement