Volledig scherm
Of een student met een beperking kan studeren is mede afhankelijk van zijn of haar woonplaats. De hoogte van de studietoeslag verschilt sterk. © ANP

Studenten met een beperking krijgen ongelijke studietoelagen

Studenten met een beperking krijgen in de ene stad een fors lagere studietoeslag dan in de andere. Er kan zelfs 300 euro verschil tussen zitten. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en CNV Jongeren vinden dat alle studenten recht hebben op 282 euro per maand. 

Studenten met een beperking doen vaak langer over een opleiding en kunnen niet altijd een bijbaantje nemen. Daarom kregen ze tot 2015 een kwart van het minimumloon. 

Maar sinds drie jaar betalen gemeenten die studietoeslag. Zij bepalen zelf hoe hoog de bijdrage is. Uit onderzoek van de LSVb en CNV Jongeren blijkt dat er grote verschillen zijn. In Almelo krijgen studenten bijvoorbeeld 59 euro per maand, in Zwolle is dat bedrag met 309 euro aanzienlijk hoger.

Oneerlijk

De jongerenbonden vinden dat oneerlijk. ,,Een functiebeperking mag studenten niet belemmeren'', stelt LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh. Vandaag lanceren de bonden de website www.studietoeslagen.nl. Studenten kunnen van 50 gemeenten zien hoe hoog de studietoeslag is.

Quote

Een functiebe­per­king mag studenten niet belemmeren

Tariq Sewbaransingh, voorzitter Landelijke Studentenvakbond

Wat de bonden betreft, betalen alle gemeenten minimaal 282 euro (dat is 25 procent van het minimumloon op dit moment). Als het bedrag nu lager uitkomt, krijgen de studenten het advies in actie te komen en de gemeenteraad een protestbrief te sturen. Ze hoeven de tekst slechts te kopiëren en de eigen naam er onder te zetten.

Bovendien hebben de bonden kritiek op de aanvraagprocedure. Sewbaransingh: ,,Die is soms zo ingewikkeld dat studenten met een beperking afhaken. We roepen ze op daartegen eveneens in actie te komen.''

  1. Yosina Rumajauw (11) winnares van zevende seizoen The Voice Kids
    update

    Yosina Rumajauw (11) winnares van zevende seizoen The Voice Kids

    De 11-jarige Yosina Rumajauw - met roots in de Indonesische provincie West-Papoea - heeft vanavond het zevende seizoen van de RTL4-talentenjacht The Voice Kids gewonnen. Het nachtegaaltje uit de Overijsselse plaats Olst, dat sinds haar blind audition al werd genoemd als topfavoriet, werd door de tv-kijkers thuis getrakteerd op de meest stemmen. Yosina kreeg niet alleen de hoogste eer maar ook een studiebeurs van 25.000 euro. Ook mag ze een single opnemen.