Volledig scherm
© Gewoon Eus Foto

Taxibedrijven Eindhoven boos over voorrangspositie elektrische taxi's Cabs

EINDHOVEN - De start van Cabs, het eerste Eindhovense taxibedrijf dat met elektrische auto's gaat rijden, heeft voor enige deining gezorgd in de branche. Met name de voorrangspositie die schone voertuigen bij het station krijgen, zit veel taxibedrijven met 'gewone' wagens dwars.

Woensdagavond, voorafgaand aan een bijeenkomst van de Kwaliteitskring Taxi met de wethouder, willen zij hun protest op het Stadhuisplein kracht bijzetten. "Reizigers die uit het station komen, stuiten straks eerst op een rij elektrische taxi's en moeten dan vervolgens de straat oversteken om bij de bufferplaats voor de overige taxi's uit te komen. Dat doet niemand", voorziet taxiondernemer Johan Evers. "De chauffeurs van de gewone taxi's staan straks duimen te draaien", vreest zijn collega Hans Houtuijzen. "Dit is oneerlijke concurrentie."

Kia's Soul
De vijf nagelnieuwe, blauwwitte Kia's Soul van ondernemer Kees Rijnders - met de firmanaam Cabs op het portier - rijden sinds vorige week rond. Voor de langere afstanden heeft Cabs twee Kia's op de 'schone' brandstof GTL op de weg.

Uitstootvrij
Cabs is het eerste en voorlopig enige taxibedrijf dat met elektrische - zero emission - wagens rijdt. Vorig jaar besloot de gemeenteraad, na een motie van GroenLinks, dat alle taxi's in de stad uiterlijk in 2026 uitstootvrij moeten zijn. Voor de schone taxi's wordt voor het station een speciale strook aangelegd. Rijnders: "Ik krijg eerder klanten mee dan de concurrenten. Dat is een rechtstreeks gevolg van het gemeentelijk beleid."

TTO's
De actie van woensdagavond richt zich niet alleen tegen de voorkeurspositie voor de elektrische taxi's. De chauffeurs verzetten zich ook tegen de invoering in Eindhoven van TTO's (Toegelaten Taxi Organisatie). Hierbij moeten bedrijven zich verenigen tot een organisatie met vijftien taxi's. De taxibedrijven worden hierdoor op kosten gejaagd, vinden zij.

  1. Kersverse echtgenoot in coma na val van trap richting bruidssuite

    Kersverse echtgenoot in coma na val van trap richting bruidssui­te

    Een Schotse bruidegom vecht voor zijn leven nadat hij op zijn huwelijksdag op weg naar de bruidssuite met zijn armen vol cadeaus struikelde, over een balustrade viel, ernstig gewond raakte en sindsdien in coma ligt. Volgens Avril, de ontroostbare bruid, is het nog maar de vraag of haar kersverse echtgenoot Chris Mallon het gaat overleven. ‘Hij heeft ernstig rugletsel, een hersenbeschadiging en long- en hartproblemen’, meldt ze.