Volledig scherm
Bart Welten bij de nieuwste aanwinst van Ulvenhart, De Hooimijt. “Onze gasten zullen zich hier snel thuis voelen.” © Ulvenhart

Ulvenhart: historische én eigentijdse
accommodatie voor alle gelegenheden

Landgoed Ulvenhart (PARTNERBIJDRAGE)Net ten zuiden van Breda ligt Landgoed Ulvenhart. Een schitterende groene en rustige locatie, waar het heerlijk toeven is. De geschiedenis van de locatie gaat terug naar de zestiende eeuw. Maar eigenaar Bart Welten heeft er een eigentijdse accommodatie van gemaakt mét behoud van de historische elementen.

“Na 12,5 jaar ondernemen vieren we nu zelf onze koperen bruiloft”, lacht Bart Welten in de prachtige groene en stille omgeving van Ulvenhart. “We zijn met al onze mensen naar België geweest en hebben een schitterend feest beleefd. Op 23 maart is de officiële viering waarbij we ook de nieuwe uitbreiding De Hooimijt in gebruik nemen.”

Zijn loopbaan als ondernemer begon op zijn 21e. “Ik startte toen een hoveniersbedrijf. Dat heb ik na precies 21 jaar verkocht. Toen heb ik 6 jaar piano gestudeerd aan het conservatorium en oude muziek gezongen. Voor mij was dat een soort sabbatical. Daarna had ik weer inspiratie om aan de slag gegaan.”

Welten woonde al op het idyllische landgoed aan de Heistraat. Hij verbouwde in 2005 de uit de negentiende eeuw daterende Vlaamse schuur bij tot bed & breakfast. “Dat is nu accommodatie De Vos. Op die locatie faciliteren we onder meer vergaderingen voor bedrijven. Op de begane grond is er een centrale ruimte van 40 vierkante meter met een keuken. We hebben daar ook 4 slaapkamers met in totaal 16 slaapplaatsen. Op de bovenverdieping bevindt zich De Zolder, een ruimte die zich uitstekend leent voor vergaderingen, presentaties en heisessies.”

In 2007 breidde Welten de onderneming uit met de boerderij ertegenover, De Jager. “Er moest veel gebeuren want het pand was vervallen. We hebben een goed bedrijfsplan gemaakt en zijn ondanks de economische omstandigheden van die tijd aan de slag gegaan. Mislukken was geen optie. Ook De Jager werd toegevoegd, een herberg uit de zeventiende eeuw met prachtige balkenconstructies en originele vloeren en vensters. Daarbij zijn ook een centrale ruimte en twee woonkamers en zes slaapkamers mét badkamer en toilet. In september 2008 openden we en draaiden al heel snel break even. Soms gebeuren zulke dingen, die eigenlijk je bevattingsvermogen te boven gaan. Je moet wakker en betrokken zijn. Je moet een visie hebben en koers houden.”

De onderneming draaide uitstekend. Inmiddels zijn er zo’n veertien medewerkers, onder wie vijf koks. “In 2010 kwam het Bakhuis erbij, waar vers brood wordt gebakken”, zegt hij tijdens een rondleiding over het prachtige complex.

“In 2012 hebben we De Raaf in gebruik genomen, een grote, oude Vlaamse schuur. Daarin kunnen we zo’n 150 mensen onderbrengen. In 2016 kwam er een aparte ruimte voor het kantoor op de plaats van het oude kippenhok. Dat is nu het hart van de onderneming. Het is mooi dat we alles in stappen hebben kunnen opbouwen. Zo konden we heel doelgericht werken omdat we telkens precies wisten wat we nodig hadden.”

Voorlopig het laatste project is De Hooimijt waar net de laatste hand aan is gelegd. “We wisten al langer dat we extra slaapkamers wilden. We hadden er al tien, nu hebben we acht comfortabele en eigentijdse slaapkamers gerealiseerd in de Hooimijt. In de kelderruimte is een keuken. Met deze uitbreiding kunnen we meer én grotere groepen faciliteren. Het nieuwe pand heeft een prachtige landelijke uitstraling die aansluit bij het gehele complex. Onze gasten zullen zich er snel thuis voelen.”

Ulvenhart is een schitterende locatie voor allerlei gelegenheden. “We hebben hier regelmatig zakelijke bijeenkomsten zoals trainingen en vergaderingen maar ook bruiloften. We hebben ook regelmatig uitvaarten. Alle facetten van het leven komen hier voorbij. We hebben ruimtes voor grote en kleine gezelschappen. Allemaal met dezelfde authentieke sfeer. Een mix van oud en modern. Alles is mogelijk in Ulvenhart.”

Eerst de vorm, dan de inhoud

Voor Ulvenhart was 2017 een topjaar, zegt Bart Welten. Een recordomzet werd gehaald en de accommodatie werd ook nog eens verkozen tot de op één na beste trouwlocatie van Brabant.

“Na al onze bouwactiviteiten staat de hardware nu”, vertelt Welten. “De vorm is er. We zijn nu steeds meer bezig met de software, oftewel de inhoud. We verzorgen trainingen en bijvoorbeeld stemsessies, waardoor het groepsvertrouwen in teams versterkt. Mensen komen nader tot elkaar. We doen daarbij ook ontspanningsoefeningen en bakken samen brood. Individuen ontdekken dat ze verbonden zijn. Dat levert prachtige resultaten op. Groepen gaan hier weg met een gevoel dat ze samen gaan scoren. Dat is goud waard voor een organisatie!”

De ondernemer heeft in zijn loopbaan altijd zijn hart gevolgd. “Het gaat er mij om dat je goed handelt en er samen beter van wordt. Nu alle bouwwerkzaamheden achter de rug zijn, is iedereen welkom om deze inspirerende plek te ervaren.”