Volledig scherm
© Ronald Otter

Verzekeraars verzinnen smoesjes om hagelschade van boeren niet uit te hoeven keren

EINDHOVEN - Verzekeraars gebruiken volop smoesjes om schade van boeren die in juni getroffen zijn door de enorme hagelbui niet uit te hoeven keren. Dat zegt contra-expert Jeroen Bolier. Volgens hem worden gedupeerden in de luren gelegd, terwijl een schadevergoeding op zijn plaats en haalbaar is.

Polisvoorwaarden
Contra-expert Jeroen Bolier behandelde sinds de hagelstorm van 23 juni zo'n 50 hageldossiers bij Schadeoplossing Nederland. Het overgrote deel van de schademeldingen kwam van boeren uit de omgeving van Luyksgestel en Someren. Volgens Bolier verzinnen verzekeraars smoesjes om maar niet uit te hoeven keren. "De schade die door de hagel ontstond is zó groot dat verzekeraars aansturen op een lage of helemaal geen vergoeding. Ze beweren dat de polisvoorwaarden niet van toepassing zouden zijn."

Bolier is echter van mening dat het overgrote deel van de getroffen boeren met hagelschade te helpen is op basis van hun huidige polis. Collega contra-expert Ronald Kruithof uit Eindhoven deelt de mening van Bolier.

'Niet voor te stellen'
Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie weten zich niet voor te kunnen stellen dat verzekeraars hun klanten met een kluitje het riet in sturen. "Het komt inderdaad wel eens voor dat een contra-expert tot een hoger schadebedrag komt en dat voor zijn klant ook uitgekeerd krijgt. Maar het is geen vooropgezet plan van verzekeraars om hun klanten tekort te doen."

Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk (links) bracht een bezoek aan getroffen agrariërs in Someren. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof
  1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd

    Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

    SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.
  2. Overheidssubsidie Depressiegala blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

    Overheids­sub­si­die Depressie­ga­la blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

    De 350.000 euro overheidssubsidie die de Nederlandse Mental Health Foundation (MHF) in 2017 kreeg voor de organisatie van het Depressiegala en het opzetten van een voorlichtingscampagne op scholen over geestelijke problemen, blijkt vooral gebruikt voor het betalen van directie, management, locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de NPO-actualiteiten rubriek Nieuwsuur.