Volledig scherm
© Martin Ommering

Vraagtekens Attero bij enzymenfabriek Cure in Acht

EINDHOVEN - Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop/Mierlo staan op het punt een groot bedrag te investeren in een niet-bewezen technologie met grote risico's. Het plan van Cure voor de bouw van een enzymenfabriek in Acht staat bovendien vol met tegenstrijdige informatie.

Dat stelt Attero, een concurrent van Cure in de afvalverwerkende branche, in een brief aan de raadsleden in deze drie gemeenten. Het gevolg van al die tegenstrijdige informatie volgens Attero is dat de drie gemeenten niet weten wat er straks precies gaat gebeuren, welke kosten er werkelijk gemaakt worden en welke milieurendementen er werkelijk bereikt worden.

De drie gemeenten staan op het punt groen licht te geven voor de investering van zo'n 85 miljoen euro in de bouw van de afvalverwerkende installatie. In die fabriek wordt gewerkt met de door het Deense bedrijf Dong ontwikkelde natte-nascheidingstechniek. Doel daarvan is de hoeveelheid restafval drastisch te verminderen.

Miljoenen
In Valkenswaard en in Geldrop/Mierlo hebben de gemeenteraden onlangs afgesproken het besluit daarover uit te stellen, in Eindhoven kwam de gemeenteraad dinsdag tot dezelfde slotsom. Cure - zelf eigendom van de drie gemeenten - investeert 12 miljoen euro. Het resterende bedrag moet worden geleend. Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop/Mierlo stellen zich dan garant voor de lening. In Eindhoven gaat het om een bedrag van om en nabij de 50 miljoen euro.

Aanleiding voor het uitstellen van het debat in Eindhoven dinsdag was nieuwe informatie over het plan, waaronder de brief van Attero en de reactie daar weer op van Cure - inclusief vinnige verwijten over en weer. Attero heeft forse kritiek op de vorm, inhoud en het haalbaarheidsgehalte van de plannen. Cure weerlegt die kritiek door te wijzen op een aantal onjuistheden in de veronderstellingen van Attero.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement