Volledig scherm
© Thinkstock

Weinig animo voor knalvrije zones in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Ook dit jaar telt Zuidoost-Brabant met Oirschot, Bergeijk en Nuenen drie plaatsen met knalvrije zones. Dat betekent dat het daar ook op oudjaarsdag tijdens de officiële afsteektijd van 18.00 tot 02.00 uur stil moet blijven.

De zones rond seniorencomplexen en kinderboerderijen zijn niet nieuw. Maar het bestaan ervan is zelfs binnen het gemeentehuis niet bij iedereen bekend.

Toezichthouders
Zo ontkent de Nuenense loco-burgemeester Martien Jansen in eerste instantie ten stelligste dat er vuurwerkvrije plekken in zijn gemeente zijn. Bijzonder, want rond verzorgingstehuis De Akkers, dorpsboerderij Weverkeshof en wooncomplex Jo van Dijkhof mag al sinds 2014 niet meer geknald worden. Pas als hij te rade gaat bij zijn ambtenaren komt hij alsnog met de vuurwerkvrije gebieden op de proppen. „We sturen als gemeente de komende dagen toezichthouders de straat op. Zij gaan samen met de politie controleren op naleving van het vuurwerkverbod. Wie vuurwerk in een knalvrije zone aansteekt krijgt een waarschuwing. Bij herhaling volgt een boete van negentig euro”, vult hij aan.

Oirschot stelde al in 2006 speciale plekken in waar vuurwerk taboe is. Het gaat onder andere om zones bij verzorgingstehuizen, aanleunwoningen en kloosters. Verder controleert de politie volgens een woordvoerster bij tankstations, dierenpensions, maneges en gebouwen met een rieten dak. Ook de bedrijventerreinen De Stad, Scheper en Steenfoort moeten vuurwerkvrij blijven. Knallers en pijlen zijn bovendien taboe in straten waar winkels open zijn. „Op 31 december sturen we ook BOA's de straat op om te controleren.”

Handhaving
De gemeente Bergeijk handhaaft de vuurwerkvrije zones van de afgelopen twee jaar. Die zijn te vinden op het plein en in de portieken bij de Jumbo aan de Elsenhof in Bergeijk en op minder dan honderd meter afstand van de zorgcentra ’t Hofhuys in Bergeijk en Lucia in Luyksgestel.

In Veldhoven mag overal geknald worden, laat een woordvoerster weten. „Er zijn te weinig meldingen van overmatige overlast op plekken zoals scholen en bejaardenhuizen. Daarom vinden we het instellen van een vuurwerkvrije zone niet nodig. Als een dergelijke zone wordt ingesteld, dan is er ook inzet van handhaving nodig.” Eerder gaven andere gemeenten aan om vergelijkbare redenen geen zones in te stellen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement