Volledig scherm
John Jorritsma. © René Manders/fotomeulenhof

Wisselende reacties op boodschap Jorritsma over herindelen Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Als het aan de Eindhovense burgemeester John Jorritsma ligt, telt Zuidoost-Brabant over een paar jaar nog maar drie gemeenten. Op Twitter, de Facebookpagina van het ED en op ed.nl kwamen talloze reacties binnen op dit voorstel, variërend van ‘meteen doen’ tot ‘is het soms al 1 april?’ Een bloemlezing.

Het zijn voornamelijk inwoners van de kleinere gemeenten die terughoudend reageren. Zo zegt Mindy Noten-Janssen uit Heeze: “De burgemeester denkt zeker dat de bewoners van de dorpen dit zomaar zouden pikken. Ze kiezen er niet voor niks voor om in een dorp te wonen. Steden willen alsmaar bouwen en uitbreiden. Dorpen willen dat ook, maar vaak net op een andere manier zodat de dorpse sfeer toch enigszins behouden blijft. Ik moet zeggen dat ik ergens wel het idee heb dat dit ooit staat te gebeuren. De steden beginnen steeds meer te pushen. Maar ik weet wel dat ze op een hoop tegenstand kunnen gaan rekenen van veel dorpsbewoners." Toine Buijtels uit Son en Breugel is minder subtiel: “Je moet geen enkele burgemeester vertrouwen in dit spelletje."

Belasting
Bestenaar Leo Mennen vraagt zich af hoe de verschillen in belastingen opgelost gaan worden: "Stedelijke belastingen liggen vaak hoger dan in de dorpen.” Ook J. Munsters uit Nuenen is bang voor een belastingverhoging. “Precies wat ik dacht, als wij bij Eindhoven komen gaan we meer betalen. Een duurdere autoverzekering, hondenbelasting en waarschijnlijk gaat het legen van de containers ook meer kosten en daar draaien de dorpelingen voor op!"

Steden
Uit Eindhoven en Helmond komen overwegend positieve reacties op het idee van Jorritsma. Helmonder Twan Kouwenberg ziet de herindeling liever vandaag dan morgen gebeuren. "Minder ambtenaren, meteen invoeren." Ook plaatsgenoot Dick van de Beek sluit zich daarbij aan. "Minder ego, minder haantjes. Een goed plan maken met professionele bestuurders, laten we wel wezen, dat moet kunnen." Eindhovenaar Mike Sterk ziet ook mogelijkheden. "Ik zou zeggen Eindhoven en Veldhoven bij elkaar en de dorpen er omheen zo laten qua bestuur. Bespaar op ambtenaren en zorg dat deze besparing ten goede komt bij de burger."

De Eindhovense Eddy Rijken heeft wel zijn vraagtekens bij de herindeling. "In Eindhoven is het al een bestuurlijke puinzooi, dus waarom zouden de mensen in de dorpen bij Eindhoven willen horen?"

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement