Volledig scherm
Woningbouw. © Creative Commons

Woningcorporaties regio woest op minister Blok

EINDHOVEN - De kritiek van minister Blok op de woningcorporaties, dat zij veel te weinig geld steken in nieuwbouw, heeft kwaad bloed gezet bij de 'woningbouw'. Volgens de corporaties wordt er juist volop geïnvesteerd.

"Pure demagogie. Die 5,5 miljard euro die we over zouden hebben, is geen geld dat de corporaties in kas hebben. Het is de waarde van hun woningbezit na een herwaardering; geen geld dat je zomaar kunt investeren", zegt Thom Aussems. De directeur van Trudo voelt zich 'totaal niet aangesproken' door de kritiek. "Stoere machotaal, in aanloop naar de verkiezingen, gebaseerd op halve waarheden. Wij hebben een investeringsplan liggen van 435 miljoen voor de komende vier jaar."

Beleid
Kleinere corporaties hebben de afgelopen jaren vaak maar weinig gebouwd. Maar daarbij speelde juist het beleid van Blok een grote rol, zo benadrukt Leo Overmars, directeur van Wovesto in Sint-Oedenrode.

Woonbedrijf
Woonbedrijf, de grootste Eindhovense corporatie, zit juist in een enorme bouwgolf. "1.427 woningen in twee jaar tijd", becijfert directeur wonen Paul Tholenaars. Ook tijdens de crisis heeft Woonbedrijf flink gebouwd.

Woningbelang
Directeur Rob Möhlmann van Woningbelang in Valkenswaard: "Wij poetsen geen stuivers. Het geld zit in stenen. Bovendien hebben wij de afgelopen jaren, óók tijdens de crisis, gewoon doorgebouwd. Dat blijft de komende jaren doorgaan."

Helmond
Ook in Helmond worden kritische noten gekraakt op de uitlatingen van Blok. „De minister doet het voorkomen alsof we afgelopen jaren veel hebben verdiend”, zegt Peter van Heeswijk, directeur van Helmonds grootste volkshuisvester, Woonpartners. Hij stoort zich aan die uitspraak. „Ik zou het geen verdienen willen noemen, maar eerder ‘nog niet uitgegeven’.”

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement