Volledig scherm
Yasin Torunoglu.

Woonoverlast in Eindhoven in 2017 melden via nieuwe app

EINDHOVEN - Een Eindhovense app waarin bewoners gevallen van overlast in de woonomgeving kunnen melden. Daar werkt de gemeente Eindhoven momenteel aan. De verwachting is dat het programmaatje in februari of maart gepresenteerd kan worden.

Het is een van de middelen die wethouder Yasin Torunoglu in wil zetten over gevallen van overlast door geluid, gedrag, parkeren of vervuiling goed te registreren zodat ze beter aangepakt kunnen worden.

De app is ontstaan toen de gemeente probeerde overzicht te krijgen over het totaal aantal klachten over zogenaamde woonoverlast. Dat was een hele lastige en omslachtige klus, bijvoorbeeld omdat alle instanties zoals politie, woningbouwcorporaties en gemeente de duizenden klachten verschillend registreren. Daarom is het goed om klachten via één methode te kunnen melden. Omdat steeds meer mensen gebruikmaken van de smartphone, zou een app kunnen helpen.

Dat is een uitwerking van de nota Woonoverlast. Een van de speerpunten is de aanpak van de overlast door illegale kamerverhuur, huisjesmelkers en dergelijke. De regels om een splitsingsvergunning of kamerverhuur mogelijk te maken zijn strenger geworden.

De ambtenaren van Torunoglu meldden ook al enkele succesjes. Zo zijn huisjesmelkers aangepakt door extra controles die de uitgebreide afdeling handhaving uitvoert. Huiseigenaren waar huurders problemen veroorzaakten werden op het matje geroepen. In een geval is een pandeigenaar zelfs in drie andere gemeenten aangepakt. Op het bedrijventerreintje Kruburg zijn enkele ondernemers aangepakt en in Woensel-West worden extra controles gehouden op naleving van de verhuurregels.