Volledig scherm

Zijn jouw goede voornemens al gesneuveld? (video)

EINDHOVEN - Iedereen kent het wel. In de laatste weken van het jaar verzin je allemaal goede voornemens. Op 1 januari ga ik… stoppen met roken, kilo's afvallen, vaker nee zeggen, meer op bezoek bij mijn vader. Vol goede moed begin je, maar voordat je het weet zijn je goede voornemens gesneuveld.

Uit onderzoek van Stanford-psycholoog Kelly McGonigal blijkt dat 92 procent van alle goede voornemens die mensen op 1 januari voor zichzelf formuleren na een maandje al is mislukt. Vooral sportscholen zien in de maand januari een explosieve stijging van het aantal leden. En spelen daar met acties ook slim op in. "In januari hebben wij elk jaar de actie dat je geen inschrijfkosten betaalt en een maand gratis mag sporten", vertelt Gertie van Weerden, medewerkster van Fit For Free in Eindhoven. "In januari gaan heel veel mensen fanatiek sporten. Ze komen bijna dag en nacht. Dat heeft geen zin. Je houdt het als langste vol als je rustig met 2 dagen in de week begint. In februari en maart is het al veel minder druk en daarna komen alleen nog de vaste sporters."

In tabakszaak Piet van Kuyk is het veel minder druk. Toeval of niet? De eigenaar denkt van niet. "Wij zien sowieso een verschuiving van het roken van sigaretten naar bijvoorbeeld de duurdere merken sigaren. Mensen genieten veel langer van een sigaar en steken er dan eentje op van twintig euro."

Uit een steekproef in de Eindhovense binnenstad blijkt dat ook veel mensen bewust niet aan goede voornemens doen. De meest gehoorde uitspraak op straat is dat het toch geen zin heeft. "Je kunt elke dag beginnen met iets nieuws. Daarvoor hoeft het niet per se 1 januari te zijn", vertelt een voorbijgangster. Veel mensen blijken gewoonweg geen goede voornemens te hebben. Toch is er ook een man die een hele mooie heeft. "Ik wil wat meer aandacht schenken aan mijn kinderen. Zondag ga ik ze opzoeken."

Hoe staat het inmiddels met de goede voornemens? EDtv peilde de meningen op straat.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement