Volledig scherm
Hans Huijbers. © Monique Jansen

ZLTO hield stikstofplan voor Brabantse veeboeren binnenskamers

EINDHOVEN - Boerenvoorman Hans Huijbers (ZLTO) wist al veel eerder dat natuurgedeputeerde Johan van den Hout (SP) de deadline voor stikstofreductie met acht jaar wilde vervroegen. Dat blijkt uit stukken die in handen zijn van het ED. Hij besloot het voornemen binnenskamers te houden. Zijn achterban werd compleet verrast.

2020
Boeren reageerden als door een wesp gestoken toen gedeputeerde Johan van den Hout op vrijdag 18 november zijn plannen voor een aangepaste verordening stikstof uit de doeken deed. Oude stallen moeten niet pas in 2028 'schoon' zijn, maar al in 2020. ZLTO-voorman Hans Huijbers vond dat agrariërs door de SP-politicus in het kruis waren getrapt. Het voelde als een dolksteek in de rug nu juist met de mestdialoog kleine stappen gezet werden op weg naar een duurzame veehouderij.

Protest
Boze jonge agrariërs trokken naar het provinciehuis om te protesteren tegen aanscherping van de regelgeving. Zij vrezen voor hun toekomst als deze maatregel doorgaat. Ook binnen het provinciehuis kreeg Van den Hout het zwaar te verduren. Coalitiepartner VVD had zelfs twijfels over zijn betrouwbaarheid. Van den Hout reageerde getergd en kaatste de bal terug naar de boeren en de politiek.

Niet zonder reden zo blijkt uit de notulen van het Convenant Stikstof en Natura2000. Daarin staat dat van een eenzijdige aanpassing geen sprake is.

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement