Volledig scherm
De Valk tijdens het laatste seizoen betaald voetbal (1961). Staand vanaf links Toon Geldens, Theo Smolders, Jan Seuntjens, Fons Maenen, Piet Versteegden, Jan Louwers. Zittend vanaf links Harry Rijkers, Harrie Adriaans, Toon Vereijken, Fons van den Brandt, Miel Pijs.

DE VALK 100 JAAR DEEL 2: Transfer Pijs naar PSV gaf De Valk lucht

Op 30 april bestaat De Valk honderd jaar. De oudste voetbalclub uit de regio werd op de geboortedag van prinses Juliana opgericht. In drie delen belicht het ED het roemrijke verleden. Vandaag deel 2: Miel Pijs, de eerste en enige international uit Valkenswaard.VALKENSWAARD - Een van de grootste talenten die De Valk in de afgelopen eeuw heeft voortgebracht is Miel Pijs. De verdediger van origine, die later ook op het middenveld goed uit de voeten kon, bracht het tot international. Technisch begaafd, maar als het moest spijkerhard.


Pijs (67), geboren en getogen in Valkenswaard, maakte in november 1965 tijdens het WK-kwalificatieduel uit met Zwitserland zijn debuut. De kleine karaktervoetballer bracht het tot acht interlands: "Het Nederlands elftal is voor mij de kroon op mijn loopbaan geweest", aldus Pijs, die tegenwoordig dagelijks in de sportschool is te vinden. "Zonder Oranje was mijn carrière niet geslaagd. Mijn enige interlanddoelpunt maakte ik in 1966 tegen Hongarije. Het was de debuutwedstrijd van Johan Cruijff."


Als jeugdspeler bij De Valk stond hij bekend als een groot talent. Tijdens het jaarlijkse ir. Otten toernooi van PSV werd Pijs in 1958 verkozen tot beste speler. Het duurde nog ruim twee jaar voordat PSV hem overnam. Pijs begon zijn professionele loopbaan in de tweede divisie. "Op een gegeven moment kreeg ik van een bestuurslid van De Valk een enveloppe met zeshonderd gulden. Het salaris van twee maanden. Ik was de koning te rijk. Tegenwoordig nemen ze daar geen corner meer voor."


Toen De Valk in 1961 na zes seizoenen betaald voetbal noodgedwongen terugkeerde naar de amateurs, vertrok Pijs naar PSV. Ir. Otten, president-commissaris bij Philips en beschermheer van De Valk, 'regelde' dat PSV een transfersom betaalde van 38.000 gulden (ruim 17.000 euro) waarmee de geelzwarten schuldenvrij bij de amateurs konden starten. Vanuit Valkenswaard vertrokken in die tijd iedere thuiswedstrijd van PSV enkele honderden supporters richting Frederiklaan om hun 'local hero' aan te moedigen.


Pijs: "PSV is, naast De Valk natuurlijk, mijn club. Na een conflict met trainer Milan Nikolic ben ik naar Sparta vertrokken. Mijn loopbaan in het betaalde voetbal heb ik via NEC, FC Den Bosch uiteindelijk bij EVV Eindhoven afgesloten." Pijs opende vervolgens een sportzaak in Valkenswaard. "Om geen klandizie te verliezen moest ik uitkijken dat er in de winkel niet teveel geelzwart hing want dan kwam hierover gegarandeerd een boos telefoontje uit de richting van SV Valkenswaard. Daarom ben ik hier nooit trainer (Pijs had via de CIOS zijn Oefenmeester I-diploma) geworden. Ik moest neutraal blijven."


Terugkijkend op zijn voetballoopbaan bij De Valk heeft Pijs maar van één ding spijt. "De man waar ik het voetbal van heb geleerd, was Jake Maenen. Het was een clubman pur sang. Van hem heb ik geleerd wat karakter is. Ik had zo graag hem een keer opgehaald en meegenomen naar een van mijn interlands. Wat zou hij trots zijn geweest."


Pijs komt nog regelmatig op 't Valkennest. "Mijn vader en verschillende familieleden hebben hier gevoetbald. Ik ga op zondag vaak kijken. Maar ook op doordeweekse avonden wil ik nog wel eens een training bezoeken. Volgend week is op 't Valkennest weer het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. De wisselbeker is naar mij vernoemd."

Volledig scherm
Miel Pijs traint nog elke dag in de sportschool. foto Jean Pierre Reijnen