Volledig scherm
Ontknoping in de hoofdklasse B © Emma Coolen

Gemert beter in onderlinge toppers dan koploper Groene Ster

‘Kampioen word je tegen de kleintjes’, zo luidt het aloude voetbalcliché. De hoofdklasse B lijkt uit te draaien op een schoolvoorbeeld van die regel. Groene Ster is vier speelrondes voor het einde koploper, maar haalde van alle ploegen in de huidige top vijf de minste punten uit onderlinge confrontaties met de sterkhouders van de competitie. 

Als Baronie, Gemert en Halsteren hun titeldroom levend willen houden, kunnen ze zich geen misstap meer veroorloven. Ook niet tegen elkaar.

Opvallend: Groene Ster heeft als enige van de top vijf alle duels tegen de overige vier topploegen al afgewerkt, maar haalde daarin ook de minste punten. Toch staat de ploeg van trainer Maurice Verbunt bovenaan, met twee punten voorsprong op naaste belagers Gemert en Baronie (dat ook nog eens een wedstrijd meer gespeeld heeft), met Unitas en Halsteren daar weer achter op respectievelijk drie en vier punten afstand. In het ‘klassement van de onderlinge resultaten’ staat Groene Ster echter onderaan, met slechts 8 punten uit 8 duels tegen de directe concurrenten. Niet alleen Unitas, op dit moment vierde in de Hoofdklasse B, doet het aanmerkelijk beter (12 punten uit 7 duels), ook Halsteren (11 uit 7), Gemert (9 uit 6) en Baronie (9 uit 7) blijken sterker in de topwedstrijden.

Onderlinge resultaten Top 5 Hoofdklasse B

1. Unitas (7-12) doelsaldo 13-10
2. Halsteren (6-11) doelsaldo 8-5
3. Gemert (6-9) doelsaldo 12-8
4. Baronie (7-9) doelsaldo 8-15
5. Groene Ster (8-8) doelsaldo 11-14

Volledig scherm
Hoofdklasse B: stand © Emma Coolen

Gemert, Baronie en Halsteren hebben een achterstand goed te maken, maar het programma is ze daarin niet gunstig gezind. Groene Ster mag vooral nog aantreden tegen de ‘kleintjes’ (Minor RKSV – 10e, Vlissingen – 14e, Alphense Boys – 8e, UDI 19 – 9e), de wedstrijden waarin ze juist zo veel punten halen, en ontloopt de rest van de top vijf in het slot van de competitie.

Voor Halsteren wacht er een op papier aanmerkelijk lastiger programma, waarin het de komende twee speelrondes achtereenvolgend thuis tegen Unitas en uit tegen Gemert speelt. Tot slot staat op de laatste speeldag van het seizoen, zondag 26 mei, de wedstrijd tussen Baronie en Gemert op het programma. Een partij die een maand of twee geleden bij beide clubs dikgedrukt in de agenda stond als mogelijk beslissingsduel om het kampioenschap, maar nu misschien uitloopt op een ‘sprintje om de vierde plaats’, zoals de oneerbiedige eindspurt in de wielersport wel eens wordt genoemd.

Volledig scherm
Hoofdklasse B: programma © Emma Coolen

Wiede beste papieren heeft om de Limburgers van de titel af te houden? Op dit moment lijkt dat Gemert. Niet alleen hebben zij de kleinste achterstand te overbruggen (twee punten), ook hebben ze in topscorer Thijs van Pol (32 doelpunten tot nu toe) een bijna niet te stoppen wapen in de punt van de aanval. Van Pol was eventjes geblesseerd, maar viel vorige week tegen RKAVV al weer het laatste kwartier in, en omdat Gemert pas op 5 mei weer in actie komt lijkt hij de rust te kunnen pakken die nodig is om weer fit te zijn voor de cruciale laatste weken.

Mocht dat onverhoopt niet lukken is er altijd nog een ‘plan B’: nadat de zwart-witten vorige week tegen RKAVV al vlug op een 2-0 achterstand stonden zorgde Ralf Kemper met een hattrick er hoogstpersoonlijk voor dat de drie punten alsnog mee teruggingen naar Gemert.

Alhoewel Gemert er het beste voor lijkt te staan zijn Baronie, Halsteren en Unitas ook zeker nog niet uitgeschakeld in de strijd om de titel. Maar als ze alle drie hun wisselvalligheid van de laatste weken doorzetten en punten tegen elkaar laten liggen is de kans groot dat Groene Ster er met het kampioenschap vandoor gaat. Als ‘kampioen van de kleintjes’, dat wel. Maar daar zullen ze in Limburg geen moment wakker van liggen.

Volledig scherm
Hoofdklasse B: uitslagen © Emma Coolen