Joost van Heck.
Volledig scherm
Joost van Heck. © FotoMeulenhof

Joost van Heck: vizier op 25 doelpunten en de titel met SBC

Spits Joost van Heck (20) wil met het vorig seizoen gedegradeerde SBC zo snel mogelijk terug naar de derde klasse.

Twee seizoenen geleden trainde en speelde Joost van Heck (20) in de voorbereiding nog mee met de selectie van Helmond Sport. Nu vertoont de spits zijn voetbalkunsten bij vierdeklasser SBC, waar hij met negen goals goed op dreef is. Van Heck: ,,Het zou mooi zijn als ik dit seizoen 25 doelpunten maak. Dat moet haalbaar zijn als ik zo blijf scoren. SBC hoort minimaal in de derde klasse thuis en we willen zo snel mogelijk terug naar dat niveau. Het liefst door kampioen te worden.”

Quote

Helmond Sport kon me geen duidelijk­heid geven over mijn toekomst­per­spec­tief

Joost van Heck

Van Heck streek in de zomer van 2016 na een tweejarig verblijf bij Helmond Sport weer neer bij zijn oude club SBC en verwachtte mee te doen om promotie. Het liep anders. SBC kende een zwaar teleurstellend jaar en degradeerde. Van Heck was clubtopscorer met acht treffers, maar kon zich niet aan de malaise onttrekken. ,,We brachten met z'n allen niet wat we moesten brengen.”

Toch kreeg hij geen spijt van zijn terugkeer. ,,Het was leuk om bij Helmond Sport mee te trainen met de selectie en met de beloften in de stadions van PEC Zwolle, ADO Den Haag en Heracles Almelo te spelen tegen jongens die nu doorbreken in het profvoetbal. Maar Helmond Sport kon me geen duidelijkheid geven over mijn toekomstperspectief. Daarom besloot ik me te focussen op mijn studie, commerciële economie in Eindhoven.”

Plezier

Omdat studeren lastig te combineren was met vijf keer per week trainen bij een profclub, ging Van Heck weer bij SBC spelen. ,,Ik heb niet overwogen om naar een hoofd- of eersteklasser te gaan. Ik wilde weer in vertrouwde omgeving voetballen, bij vrienden en bekenden. Vergeleken met Helmond Sport viel het niveau bij SBC tegen, maar ik heb er mede door de lagere prestatiedruk meer plezier. Na de degradatie stond voor mij ook vast dat ik zou blijven. Ik was niet teruggekomen om na een jaar weer weg te gaan.”

Vader Corné van Heck, voormalig doelman van SBC, is keepers­trainer bij de selectie. Joost zijn kwaliteiten bleken in de frontlinie te liggen. ,,Ik was in de jeugd aanvallende middenvelder en werd in de A-junioren spits.”

Quote

Na de degradatie stond voor mij ook vast dat ik zou blijven. Ik was niet teruggeko­men om na een jaar weer weg te gaan

Joost van Heck

Met twintig goals won hij in 2014 als puntspeler van SBC A1 de Coen Dillen-topscorerstrofee. In november 2013 had Van Heck al gedebuteerd in de hoofdmacht van SBC, thuis tegen Beerse Boys. ,,Ik maakte dat seizoen tegen Theole mijn eerste goal in het vaandelteam. We wonnen met 3-2 en verzekerden ons van handhaving in de tweede klasse.” Na een succesvolle stage was zijn transfer naar Helmond Sport toen al bezegeld.

SBC staat nu vierde, met zeven punten achterstand op koploper EMK. Van Heck: ,,We kenden een stroeve start, waarschijnlijk door de naweeën van vorig seizoen. Maar met tien man speelden we met 3-3 gelijk bij EMK, we deden niet voor die ploeg onder. De laatste vier duels wonnen we en nu is het zaak om die reeks door te zetten.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement