Volledig scherm
Jeremias Carlos David was vanmiddag matchwinner voor NWC. © NWC Asten

NWC kan de champagne al koud gaan zetten

DERDE KLASSE CNWC staat dankzij de benauwde overwinning van vandaag tegen Ysselsteyn een voorsprong van liefst zestien punten op de achtervolgers die wel drie wedstrijden minder gespeeld hebben.

Ysselsteyn – NWC 0-1.
NWC kende geen eenvoudige middag in Limburg. De ploeg van trainer Roel Nabuurs kreeg de bal van de thuisclub, die vooral gokte op de omschakeling. Het eerste gevaarlijke moment kwam van de voet van NWC-middenvelder Luuk Castelijns, die zag dat doelman Mark Swinkels redding bracht op zijn bekeken poging. In de corner die daarop volgde kopte Chesron Geuns naast. In de 23e minuut toonde Jeremias Carlos David zijn klasse door allereerst zijn directe opponent Youri van Dijck te poorten en vervolgens de bal in de korte hoek te schieten: 0-1. Op slag van rust had Merijn van Brussel de 0-2 op zijn schoen na een stijlvolle individuele actie van Jeroen van Deursen, maar de uithaal van de offensieve middenvelder werd weggebokst door Swinkels. Van hoogstaand voetbal was geen sprake, maar NWC domineerde de wedstrijd en kwam nauwelijks in de problemen. Na rust startte Ysselsteyn fel. De gastheren doken gevaarlijk op voor de neus van de Astense keeper Stefan Vaas, al kon niemand van Ysselsteyn een voet zetten tegen een scherpe voorzet vanaf de linkerflank. Snel daarna knalde Van Deursen namens de bezoekers over nadat hij prima in stelling was gebracht door Geuns. Na een uur spelen leek aanvoerder Martijn Henst op weg naar de tweede NWC-goal, maar de verdediger kon een aanval over meerdere schijven niet promoveren tot treffer. Swinkels bracht redding. Gaandeweg het tweede bedrijf ging Ysselsteyn, dat hard spel niet schuwde, steeds meer geloven in een resultaat en kwam de Astense achterhoede geregeld onder druk te staan. Vooral via vrije trappen en hoekschoppen poogde Ysselsteyn de gelijkmaker te produceren, maar zonder succes. Leon van den Bosch, die vandaag het centrale verdedigingsduo vormde met Ruud Leenen, greep uitstekend in toen Dennis Teunissen dreigde door te breken. Van den Bosch blokkeerde de doortocht van de Limburgse aanvaller met een knappe tackle op de bal, zodat de waarschijnlijke doelrijpe kans in rook opging. Een vrije trap enkele minuten later van diezelfde Teunissen werd uit de benedenhoek geranseld door Vaas. Het Ysselsteynse gevaar was eigenlijk maar van korte duur, want in de slotfase waren de beste kansen voor NWC. Carlos David was tweemaal heel dicht bij de beslissing, maar hij raakte bij het eerste moment de bal volledig verkeerd en zijn tweede schot spatte uiteen op de paal.

Helmondia - Liessel 1-0.
In een weinig verheffend duel hield Helmondia de punten op eigen veld. Op een kletsnat en winderig Sportpark De Braak maakte de thuisploeg grote delen van de wedstrijd het spel, zonder dat dit in grote kansen resulteerde. Op slag van rust was Helmondia dicht bij de openingstreffer, toen een rollertje van Kadir Budaklir de paal trof. Na de thee een vergelijkbaar spelbeeld. Helmondia zette druk, maar mede door de harde wind was van zorgvuldig spel weinig sprake. Toch trokken de Helmonders aan het langste eind. Centrumverdediger Sjors Kandelaars ontpopte zich in de slotfase met een raak schot tot matchwinner.