Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

'Schandalig dat we kinderen blootstellen aan kankerverwekkende korrels'

EINDHOVEN - "Het gaat over de gezondheid van onze kinderen. Het is schandalig dat we ze blootstellen aan kankerverwekkende korrels, terwijl we ons er druk over maken of het team wel kan spelen, over de planning van wedstrijden bij de club, of dat het veel geld kost om de korrels te vervangen." Margot Knippels, voetbalmoeder, heeft het er moeilijk mee langs de lijn bij voetbalclub RPC aan de Aalsterweg in Eindhoven.

Natuurlijk, haar zoon wil graag blijven voetballen in JO11 4 (vroeger E4). En zij staat dat toe, ze zit met een 'emotioneel dilemma', zegt ze.

Onderzoek
Knippels reageert op een nieuw onderzoek naar de schadelijkheid van rubbergranulaatkorrels die verwerkt zijn in kunstgrasvelden. Hoogleraar hematologie Bob Löwenberg van het Erasmus MC zei zondag in het NOS Journaal dat de korrels onder meer benzeenachtige stoffen bevatten: veroorzakers van leukemie en lymfklierkanker. De concentraties kankerverwekkende stoffen zijn fors hoger dan toegestaan in consumentenproducten en de risico's zijn evident, aldus Löwenberg.

Discussie
Bij RPC levert het discussies op in het JO11 4-team. "Sommigen willen het samen oplossen, anderen vinden dat je een zeikerd bent." Pascale Bijnen zoekt het in haar eigen 'naïviteit'. "Je denkt, dat voldoet aan de normen, dan zal het wel goed zijn. Maar mijn zoontje is keeper, dan neem je toch een risico met je kind." Frank Verhoeven weet zeker dat het niet goed kan zijn. "Ik ken mensen uit de branche. Die laten hun eigen kinderen niet meer op kunstgras voetballen. Die rotzooi moet eruit." Maar niet iedereen zit ermee. De ouders van JO9 4 (F'jes) dat wel aantrad op het omstreden veld, hadden er geen probleem mee, zegt leider/ouder Frits van Beek: "Je moet het in proportie zien. Kijk maar eens naar de rondweg in Eindhoven. Daar komt meer fijnstof vanaf dan van die korrels."

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement