Volledig scherm
Thijs van Pol maakte vorig seizoen de winnende 1-2 voor TOP Oss, op bezoek bij FC Eindhoven. Naar eigen zeggen een van zijn beste duels voor de Ossenaren. © Thomas Bakker

Thijs van Pol wil weer belangrijk zijn

COMPETITIESTART HOOFDKLASSEHij leefde zijn droom als profvoetballer, maar de werkelijkheid was anders dan hij zich had voorgesteld. Na twee seizoenen TOP Oss keerde Thijs van Pol deze zomer terug bij hoofdklasser Gemert. Morgen begint hij de competitie in Halsteren.

Tijdens het seizoen 2015-2016 was het duidelijk: Thijs van Pol was toe aan een volgende stap in zijn carrière. De spits van Gemert was ijzersterk, maakte veel doelpunten en speelde zichzelf in de kijker bij clubs in de eerste divisie.

Het werd TOP Oss. ,,In het eerste seizoen had ik pech dat ik in de voorbereiding mijn enkel brak. Eenmaal hersteld had ik een goede concurrent voor me staan.” Tom Boere scoorde dat seizoen 33 keer, was onomstreden bij Oss en verdiende een transfer naar FC Twente. ,,In het tweede seizoen was ik topscorer van de voorbereiding, maar door een keuze van de trainer (Klaas Wels, red.) speelde ik bijna niet.”

Volledig scherm
FC Oss-speler Thijs van Pol na de verloren bekerwedstrijd tegen Almere City. © Pro Shots

Halverwege het seizoen kreeg de Astenaar ook nog eens te maken met fysiek ongemak. Voor de tweede keer in zijn voetballoopbaan werd hij getroffen door een hernia. ,,Daardoor begon ik zelf te twijfelen of ik wel op dat niveau kon blijven voetballen.”

Belangrijk zijn

Het werd een terugkeer naar de amateurs. Diverse clubs wilden Van Pol aan de selectie toevoegen, maar uiteindelijk koos hij voor een rentree op sportpark Molenbroek. ,,Ik werk in Oss als fysiotherapeut en ben onlangs vader geworden. Verder wilde ik gewoon lekker voetballen, belangrijk zijn voor een team en prijzen pakken. Ik wilde niet bij een club komen om op de bank te gaan zitten. Dat speelde allemaal mee in mijn keuze.”

Revalideren

Inmiddels wordt hij niet meer gehinderd door fysiek ongemak. ,,Maar ik ben nog wel steeds aan het revalideren. Ik heb een half jaar niet gespeeld en men kan niet direct verwachten dat ik klaar sta.” Opvallend was het dan ook dat hij vorige week in het bekerduel met Hoek 120 minuten op het veld stond. In de voorbereiding had hij namelijk maximaal 60 minuten per wedstrijd gespeeld. ,,Daar ging iets mis ja”, vertelt Van Pol lachend. ,,Eigenlijk zou ik helemaal niet meedoen, maar omdat Ralf Kemper geschorst was en Jasper Lalisang op vakantie was, deed ik toch mee. In de tachtigste minuut zat ik er wel aardig doorheen, maar ik gaf zelf aan dat ik het door wilde trekken.”

Volledig scherm
Thijs van Pol in zijn eerste periode bij Gemert. © Bert Jansen

Met succes. Gemert won na het nemen van strafschoppen en mag het nu in de eerste ronde opnemen tegen Feye­noord. Van Pol zal als aanvoerder van Gemert op 27 september live op tv de toss verrichten met Robin van Persie. ,,Dat is toch iets fantastisch, een gunstige loting en mooi om de clubkas te spekken.”

Voordat het zover is, wachten eerst nog vier competitieduels. Te beginnen morgen uit bij Halsteren. ,,Het is lastig te zeggen waar we nu staan. Er zitten een aantal onbekende ploegen bij en anderen hebben flink ingekocht, maar ik heb wel het gevoel dat we er klaar voor zijn. Vooral de laatste weken is bij ons het geraamte van het team steeds duidelijker geworden en weten we wat we van elkaar kunnen verwachten. We zijn echt een collectief waar iedereen bang voor kan zijn.”